Astronomiczna wiosna już się rozpoczęła. Ale wieczory pozostają nadal zimne. Dlatego trzeba zrobić sobie zapas ognistego balsamu, czyli cydru, napoju, po którym zawsze jest ciepło.

Przepis na ognisty balsam czyli cydr:

1 porcja cebuli

1 porcja czosnku

1 porcja korzenia chrzanu (pełno go teraz na łąkach, mój był kopany rano nad rzeką)

1/2 porcji kłącza imbiru

odrobina pieprzy cayenne (ilość według Twojego gustu)

ocet jabłkowy

miód

Przygotowanie:

Pokrój składniki na plasterki, umieść w słoju i zalej octem. Dosyp pieprzu i wymieszaj, potrząsając zamkniętym słoikiem. Odstaw na 2 – 4 tygodnie w ciepłe miejsce. Odcedź i osłodź miodem według gustu. Wymieszaj. Ognisty cydr gotowy.

Stosuj jako:

bazę do przyrządzania gorących napojów.

dodatek do sałatek,

marynatę do mięs.

Ognisty cydr to nie tylko wewnętrzny system grzewczy. Ta ostra kompozycja wspiera system immunologiczny, czyli zapobiega przeziębieniom i pomaga zwalczać choroby.  Poprawia trawienie tłustych potraw. Wzmaga cyrkulację płynów w organizmie. To również doskonałe lekarstwo  przy problemach z zatokami.

Smacznego!