Boczniaki panierowane, smażone

To chyba najbardziej klasyczny sposób na boczniaki. Po prostu panierujemy je i smażymy jak kotlety schabowe. Jeśli chodzi o panierowanie grzybów ( robię tak też z kaniami) zawsze panieruję je w mące gdyż dla mnie taka panierka jest najpyszniejsza- delikatna, lekko chrupiąca i nie przytłacza smaku grzyba. Ale można panierować też w bułce tartej jeśli ktoś lubi bardziej intensywną panierkę.

Składniki:

5-6 boczniaków
4-5 łyżek mąki pszennej
1 duże jajko
sól
pieprz
masło klarowane

Sposób przygotowania:

W dwóch miseczkach umieszczamy mąkę i jajko. Do jajka dodajemy sól i pieprz i roztrzepujemy
jajko. Na patelni rozgrzewamy masło.Oczyszczone i osuszone grzyby panierujemy najpierw mocząc je w jajku a następnie z dwóch stron w mące- wkładamy na patelnię. Boczniaki smażymy na złoty kolor z każdej strony. Gotowe!

Smacznego :)

tag/kuchenneszalenstwa.pl