Moje chili con carne rozgrzeje syberyjskiego mamuta - zdjęcie
01.02.17, 12:30

Moje chili con carne rozgrzeje syberyjskiego mamuta

Oto przepis na wspaniałe chilli con carne z mielonej wołowiny.

Ta potrawa to prawdziwa bomba smaku! Polecamy ją wszystkim miłośnikom chili i nie tylko!

Składniki (na osiem porcji):

2 łyżki oliwy
2 czerwone cebule
3 ząbki czosnku
przyprawy (po 1 i 1/2 łyżeczki): ostra papryka, mielony kmin rzymski, suszone oregano
150 g parzonego / wędzonego boczku
1 kg mielonej wołowiny (np. gulaszowej, antrykotu)
sól, pieprz
200 ml gorącego bulionu WOŁOWEGO lub wody
100 ml gorącej kawy
1 i 1/2 puszki obranych pomidorów
1 łyżeczka cukru
3 kostki ciemnej czekolady
1 czerwona papryka
świeża papryczka chili (opcjonalnie, do smaku)
400 g (puszka) czerwonej fasoli
200 g (mała puszka) kukurydzy

Sposób przygotowania dania:

Kroimy w kostkę cebulę. Następnie do dużego garnka wlewamy trochę oliwy. Wrzucamy cebulę i doprowadzamy do jej lekkiego zeszklenia. Dodajemy starty czosnek, doprawiamy pieprzem i solą. Podsmażamy przez chwilę.

Na większej patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek, również na oliwie z oliwek. Przekładamy go do garnka, a na wytopionym tłuszczu z boczku zmieszanym z oliwą smażymy mieloną wołowinę (nie za dużo naraz).

Podsmażoną wołowinę przekładamy do garnka z cebulą i boczkiem. Smażymy przez kolejne trzy minuty, cały czas mieszając. Dodajemy soli i pieprzu.

Dodajemy gorący bulion i kawę. Zagotowujemy.

Przykrywamy pokrywką (lekko uchyloną). Dusimy na małym ogniu przez trzy, cztery kwadranse, mieszamy co jakiś czas. Po tym czasie dodajemy pomidory, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy cukier i czekoladę. Mieszamy.

Kroimy w kostkę paprykę i drobno posiekaną papryczkę chili. Dodajemy również kukurydzę i fasolę. Gotujemy pod przykryciem przez godzinę do półtorej godziny. Mieszamy raz na jakiś czas.

emde