- Gęsią okrasę (obonę) przygotowywało się na Kaszubach jesienią, gdy bito gęsi, i używało do doprawiania zup i sosów oraz do smarowania kanapek. Najprostszym językiem pisząc to „tatar” z gęsi, chodź tatarem nie jest - pisze na swoim blogu Łukasz Wilkowski.
A oto przepis:
składniki:
-
3 pałki gęsie (nogi) wraz ze skórą
-
sól
-
pieprz
-
cząber
Przygotowanie:
Filetujemy nasze nóżki, oddzielając mięso od kości. Kroimy na drobniejsze kawałki i całość wrzucamy na kilkanaście minut do zamrażalnika. Mięsko wrzucone do zamrażalnika, będzie nam się później łatwiej mieliło, gdybyśmy nie zastosowali tego „tricku”, to mięso raczej by się zmiażdżyło – a tego byśmy nie chcieli
Po wyjęciu z wyżej wymienionego, odpalamy maszynkę do mielenia z drobnymi oczkami. Mielimy mięso wraz ze skórą. Po zmieleniu dodajemy soli i pieprzu, oraz cząbru (na powyższą porcję około 1 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu, cząbru około 3 łyżek stołowych), wszystko razem mieszamy i na końcu smakujemy – powinno być na tyle słone, żeby na chlebku tą sól było czuć.
Podajemy jako smarowidło (świetnie smakuje jako alternatywa smalcu ze skwarkami np. do piwa), można zjadać również posypane pokrojoną w kostkę cebulką.
Smacznego
Źródło: meskiezarcie.pl