Marynowane... pomidory? Czemu nie! I to najlepiej te najmniejsze - koktajlowe. Oto sprawdzony przepis.

Składniki:

 

  • 500 g twardych pomidorków koktajlowych
  • 150 ml octu
  • 200 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 baldachy kopru
  • 2 łodygi kopru
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 12 ziaren pieprzu
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka soli
 
Wykonanie:
 
  • Do wyparzonych słoików włożyć po jednym baldachu kopru i ząbku czosnku.
  • Pomidorki nakłuć wykałaczką w miejscu szypułki. Ułożyć ciasno w słoikach.
  • Na górze ułożyć pozostałe  baldachy kopru.
  • Resztę składników umieścić w rondelku i zagotować.
  • Gorącą zalewę wlać do słoików, zamknąć je szybko i pasteryzować następnie 10 minut.
  • Pomidorki zamarynują się już po kilku dniach. Przy ich wykorzystaniu można zdjąć skórki, co robi się jednym ruchem.