Kiszone buraczki (sok)

(sok z kiszonych buraków jest bardzo zdrowy, zalecany do picia przy niedoborze żelaza)

Składniki:

  • buraki czerwone, 1 kg
  • czosnek, 4-5 ząbków
  • sól, 1 łyżka
  • przegotowana ciepła woda, 2,5 l
  • ciemny razowy chleb (nie na miodzie i bez dotaków), połowa kromki
Przygotowanie:
  1. Buraki obrać i pokroić w cienkie plastry, ułożyć najlepiej w kamionkowym garnku, dodać pokrojony na cienkie plastry czosnek i wszystko zalać ciepłą przegotowaną, posolona wodą,

  2. odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 4-5 dni, w chłodniejsze dni na dłużej,

  3. po tym czasie powstały sok przecedzić przez 2 warstwy gazy i zlać do butelki, wstawić do lodówki,pić po 2 małe szklaneczki dziennie.

***

Kapusta kiszona

Składniki:

  • 10 kg białej kapusty (już poszatkowanej)
  • 15 dag soli kamiennej (½ szklanki) 

Przygotowanie:

Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, osuszyć i drobno poszatkować. Można ją wymieszać z niewielką ilością soli i przekładać partiami do dużego glinianego garnka. Mocno uciskać np. zaciśniętymi rękami. Dodawać koleją posoloną kapustę i dalej uciskać, aż puści sok. Nadmiar soku, który puści kapusta można trochę wybrać (np. chochelką).

Na sam koniec, na wierzch kapusty należy położyć duży talerz i obciążyć go np. pełnym wody słoikiem litrowym lub dużym dokładnie umytym i wyparzonym kamieniem. Jeśli soku jest mało (kapusta nie jest nim pokryta, jest sucha na górze) należy dolać ten sok, który wcześniej został wybrany. Następnie wierzch garnka należy przykryć np. papierem, ręcznikiem kuchennym (nie przykrywamy szczelnie, tylko tak żeby tam nic nie wpadło).

Gotową do kiszenia kapustę ustawiamy w ciepłym miejscu (w temperaturze pokojowej). Po upływie około 7 dni kapusta jest już ukiszona i nadaje się do konsumpcji. Można ją przełożyć do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i wynieść do ciemnej i chłodnej piwnicy. Można pasteryzować, ale nie jest to konieczne. Ukiszoną kapustę można też pozostawić w beczce i całą beczkę wynieść do piwnicy.

Smacznego.