Kiszone Pomidory

Składniki:

2 kg pomidorów( najlepiej małych i twardych )

2 litr wody

100 g soli

baldaszki kopru

kilku centymetrowy kawałek korzenia chrzanu

gorczyca

8 ząbków czosnku

kawałek papryczki chili

Przygotowanie :

Osuszyć słoiki i wieczka. Wlać do garnka wodę i dodać sól. Zagotować. Po zagotowaniu zalewy, poczekać do wystudzenia. Pokroić czosnek na mniejsze kawałki, a papryczkę w drobne paseczki. Korzeń chrzanu obrać. 

Kiszenie pomidorów: do wyparzonych słoików włożyć  kilka wiórek chrzanu , dwie szczypty gorczycy i szczyptę pokrojonego czosnku. Ułożyć pomidory jeden koło drugiego. Na górę włożyć baldaszek kopru , kilka paseczków papryczki chili i jeszcze kilka wiórek chrzanu. Wszystko zalać wystudzoną zalewą.

Zakręcone słoiki odstawić na tydzień

Kiszone Pomidory są gotowe!

Osełki z kapusty

Składniki:

500 g białej kapusty,

2 łyżki stopionego masła,

100 g margaryny,

1 szklanka mąki,

pół szklanki śmietany,

1 jajko,

1 łyżka nasion sezamu,

sól i przyprawy do smaku

Przygotowanie:

Kapustę drobno posiekać i posolić. Smażyć na maśle pod przykrywką. Schłodzić i zmielić. Przetrzeć przez sito. Dodać mąkę, margarynę, śmietanę i doprawić do smaku. Rozwałkować ciasto na grubość 2 cm. Wyciąć podpłomyki przy pomocy szklanki. Posmarować każdy kawałek masłem, posypać sezamem i umieścić w piekarniku do 180 stopni. Osełki z kapusty wypiekać na złoty kolor. Podawać na gorąco ze śmietaną

 

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i pomidorami

Składniki:

10 ziemniaków

2 pomidory

10 pieczarek

cebula

6 plasterków sera żółtego

kubeczek śmietany 18%

jajko

kulka mozzarelli

przyprawy: sól ziołowa, pieprz czarny, bazylia, oregano

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy i obieramy. Wkładamy do wrzątku i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Ostudzone ziemniaki kroimy w plasterki

  • Pieczarki kroimy w plasterki, cebulkę w cienkie półplasterki i całość przesmażamy na patelni z dodatkiem pieprzu i soli ziołowej.
  • Pomidora i mozzarellę kroimy w plasterki.
  • Śmietanę mieszamy z jajkiem.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami (ja użyłem dwóch mniejszych naczyń do zapiekania):
  • ziemniaki

  • ser żółty

  • pieczarki z cebulką

  • ziemniaki

  • pomidory posypane bazylią i oregano

  • śmietana z jajkiem

  • mozzarella

Całość pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 180 st. C

Życzymy Smacznego!