Smażone placuszki z kapustą i marchewką
Składniki
- 300 g marchewki
- 400 g ziemniaków
- 2 jajka
- mąka
- 2 cebule
- 400 g białej kapusty
- szklanka bulionu
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz, majeranek
- ząbek czosnku
- 4 łyżki śmietany
- łyżeczka cukru
- kilka kropel soku z cytryny
Jedną marchewkę z ziemniakami i cebulą zetrzeć na tarce. Wbić jajka, dodać 2 łyżki mąki sól, pieprz, majeranek i wymieszać.
Kapustę poszatkować ( grubość według gustu ). Pozostałą marchewkę pokroić w skośne plastry, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kapustę, cebulę i marchew. Zalać bulionem i dusić ok. 15min. Doprawić do smaku.
Placuszki usmażyć na brązowy kolor. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, czosnkiem, solą i pieprzem. Polać nią usmażone placuszki, posypać posiekanym szczypiorkiem. (za: MojeGotowanie.pl)
***
Pierś gęsia w sosie gruszkowym i z plackami z kapusty i anyżu
Składniki:
1 duża gęsia pierś (na dwie osoby)
suszony majeranek
szklanka czerwonego wina
jeden rozłupany goździk
2 bardzo słodkie gruszki
kawałek świeżego imbiru
skórka z limonki
łyżka masła
trzy garści posiekanej świeżej białej kapusty
1 jajko
mąka ulubiona (może być pszenna, może kukurydziana i żytnia czy razowa)
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka startej marchewki
szczypta tartego anyżu
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Pierś z gęsi połóż na deskę, z wierzchu przykryj przeźroczystą folią i rozklep na płasko, ale tak aby nie uszkodzić struktury mięsa. Skórę z pomocą bardzo ostrego noża natnij w kratkę i natrzyj solą, goździkami i majerankiem. Wstaw do miski, zalej winem i odstaw do lodówki na najkrócej 12 h. na godzinę przed przygotowaniem piersi przerzuć kapustę do durszlaka lub miski, obsyp solą i pozostaw by puściła wodę. Zetrzyj marchewkę, dopraw jajkami, natką i anyżem. Dodaj jeszcze mąkę i przystąp do smażenia. Na bardzo rozgrzaną patelnię włóż pierś kaczą skórą do dna. Smaż kilka minut i hop na drugą stronę, jeszcze chwila i do pieca na 180 stopni C, około 10-12 min. Na patelnię wrzuć pokrojone w ósemki gruszki, smaż podrzucając. Dodaj starty imbir, skórkę, masło i zmniejsz ogień do połowy, duś aż gruszka się rozgotuje. Kapustę dokładnie odciśnij i w misce wymieszaj z jajkiem, natką, marchewką, anyżem i dodaj tyle mąki żeby powstało gęste płynne ciasto. Dopraw solą, pieprzem i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Pierś z kaczki podawaj różową i pokrojoną w plastry, polaną sosem z plackami obok. (Tomasz Jakubiak/www.kuchniaplus.pl)
SMACZNEGO!