Kwaśnica to regionalna zupa podawana w karczmach u podnóża chociażby Tatr. (...) Aby odtworzyć jej właściwy smak, trzeba koniecznie ugotować zupę na wędzonych żeberkach. Starałam się odtworzyć oryginalny smak kwaśnicy, którą serwują zakopiańskie karczmy. Kwaśnica góralska ma w sobie posmak wędzonki. Przypomina trochę w smaku tradycyjny kapuśniak, choć moim zdaniem jest od niej smaczniejsza. Kwaśnica jest zupą bardzo treściwą i sycącą. Doskonała na chłodne dni. Da nam energii na wiele godzin.

(Dla 6 osób)

Składniki:

- 50 dkg wędzonych żeberek (może być też wędzony boczek razem z żeberkami)

- 15-20 dkg wędzonego boczku (dajemy jeśli mamy same wędzone żeberka)

- 400g kiszonej kapusty

- 1 duża cebula

-  włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, malutki kawałek selera, kawałek pora)

- 3 ząbki czosnku

- 3-4 ziemniaki

- 2 liście laurowe

- 3 suszone grzybki

- 4 ziarenka ziela angielskiego

- 1 łyżeczka kminku (użyłam mielonego)

- 1,5 łyżeczki majeranku

- 2 łyżki masła

- sól, pieprz

- cukier

- magii (wedle smaku)

Żeberka poporcjować, boczek pokroić w kostkę. Przełożyć do dużego garnka i zalać 2 l zimnej wody, dodać liście laurowe, czosnek, ziele angielskie i suszone grzyby. Po 15 minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki.

Po 20 minutach dodać poszatkowaną kapustę razem z sokiem. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, należy dodać tylko trochę soku lub w ogóle. Gotować jeszcze 30 minut, aż kapusta będzie miękka.

Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na maśle. Można zrobić ewentualnie zasmażkę dodając 1-2 łyżeczki mąki, ale nie jest to konieczne gdyż zupa i tak jest gęsta i treściwa. Dodać do zupy i pogotować jeszcze 10 minut.

Doprawić zupę solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. W razie potrzeby dodać nieco cukru. Wyjąć liście laurowe i por.

Kwaśnicę podawać gorącą z porcją żeberka na talerzu i pieczywem.

Smacznego!

Za: Helen G./http://domowe-potrawy.pl/