Chrzan, a jego zdrowotne właściwości:

Chrzan pospolity (występujący dość obficie w Polsce) jest byliną należącą do rodziny krzyżowych (czyli tej samej co kapusta, brukselka, kalafior, jarmuż itp). Swój ostry charakterystyczny smak, zawdzięcza korzeń chrzanu dużej zawartości (do 30%) gorczycznego glikozydu sinigryny, przy eznymatycznym rozkładzie odczepiającego tak ostry olejek alilowy z siarką (olejek gorczycowy), ze wywoływać może on nie tylko łzy – czego doświadczył chyba każdy, kto tarł kiedyś chrzan, ale nawet podrażnienia skóry.

Chrzan działa antybakteryjnie, a olejek chrzanowy w małych ilościach działa pobudzająco, natomiast w większych ilościach może być szkodliwy. Surowcem leczniczym są surowe świeże korzenie chrzanu, bo tylko takie zawierają glikozyd siarkocyjanowy. W korzeniu znajduje się też 0,3% witaminy C oraz związki bakteriobójcze. Chrzan stosowany jest w chorobach wątroby i dróg żółciowych

Świeży korzeń chrzanu ma także działanie przeciwreumatyczne a przyjęty doustnie pobudza wydzielanie soków trawiennych. W zasadzie działanie jego jest w tym wypadku podobne jak działanie gorczycy. Można zatem z chrzanu robić okłady na obolałe stawy oraz mięśnie, albo zrobić nalewkę chrzanową na spirytusie i nacierać nią obolałe miejsca, jak i wspomagać się podczas przeziębienia.

***

Surowa ćwikła z chrzanem

Składniki:

2 kg buraków ćwikłowych

ok 300- 400 gram korzenia chrzanu (oczywiście wedle uznania smakowego)

wyciśnięty sok z 2 cytryn

ok 15 łyżeczek cukru ( w zależności od słodyczy buraków)

szczypta soli

Przygotowanie:

Nieobrane buraki ugotować. Po wystudzeniu obrać ze skórki i zetrzeć na drobniutkiej tarce. Następnie należy zetrzeć korzeń chrzanu- wylewajac przy tym wannę łez:)) Chrzan połaczyć z burakami, dodać sok z cytryny, szczyptę soli i cukier- dodajac go należy próbować ćwikłe ponieważ czasami buraki bywaja naprawde słodkie i wtedy wystarczy mniej cukru.
Ćwikłę należy zostawić na 2- 3 godzinki do przegryzienia.
Jest świetnym dodatkiem do mięs:)

Tak przygotowana ćwikłę można również zawekować. 
Polecam sprawdzony i szybki sposób:
Ćwikłę przekładamy do słoiczków, do każdego słoiczka po kolei na warstwę buraczków wlewamy łyżeczkę spirytusu spożywczego, ja używam 90 procentowego. Spirytus ten podpalamy i szybko zakręcamy słoiczek. Wypala się tlen i słoiczek mamy idealnie zawekowany:)
Należy pamiętać aby każdy słoiczek przygotowywać jeden po drugim, po kolei, nie wszystkie naraz. 

***

Chrzan tarty

Składniki :

około 30 dag chrzanu w korzeniu

śmietana

sok z cytryny

sól i cukier do smaku

Przygotowanie

Chrzan myjemy i obieramy cienko

Ucieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach (najlepsza ostra tarka nylonowa)

Dodajemy sok ze świeżej cytryny oraz odrobinę soli  - mieszamy doskonale by chrzan nie ściemniał

Ja lubię chrzan niezbyt ostry dlatego dodaję do niego gęstą śmietanę, odrobinę cukru i znów ucieram

Przechowuję go w szczelnym słoiczku, jest o wiele intensywniejszy niż ten kupny :) i ZDROWSZY

Uwielbiam do wędliny, ale również do jaj i ryb

A dodane parę łyżeczek chrzanu do utartego czerwonego buraka czynią go o wiele smaczniejszym, no i mamy ćwikłę.

SMACZNEGO!

mm

Źródło: prostepotrawy.blogspot.com/natule.pl