Opieńki to grzyby smacznie i bezpieczne. Sezon zaczyna się we wrześniu i trwa nawet do przełmu listopada i grudnia. W Polsce występuje 5 rodzajów opieniek. Prezentujemy dziś przepis na opieńki duszone w śmietanie. P
Opieńki duszone w śmietanie
Opieńki, średnie kapelusze,świeże 1-1,5kg
Cebula 3szt
Margaryna 1/2kostki
Kostki rosołowe 2szt
Śmietana 300ml
Kucharek 1łyżka
Nać Pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól
Opieńki, najlepiej świeżo zebrane myjemy dwa razy w letniej wodzie, większe kapelusze kroimy na pół, docinamy korzonki.
Przyprawiamy do smaku według gustu, pieprz, sól, magi, papryka, natka pietruszki. W miseczce rozrabiamy śmietanę z gorącym płynem z sosu i wlewamy do sosu. Mieszamy, dodajemy natkę, przykrywamy i dusimy jeszcze do 15 minut (mieszamy).
Aby zagęścić sos do śmietany można dodać dwie łyżki mąki
Taki sos można jeść z ziemniaczkami, kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Palce lizać!
zb/wielkiezarcie.com