Opieńki to grzyby smacznie i bezpieczne. Sezon zaczyna się we wrześniu i trwa nawet do przełmu listopada  i grudnia. W  Polsce występuje 5 rodzajów opieniek. Prezentujemy dziś przepis na opieńki duszone w śmietanie. P

Opieńki duszone w śmietanie

Opieńki, średnie kapelusze,świeże 1-1,5kg
Cebula 3szt
Margaryna 1/2kostki
Kostki rosołowe 2szt
Śmietana 300ml
Kucharek 1łyżka
Nać Pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól

 

Opieńki, najlepiej świeżo zebrane myjemy dwa razy w letniej wodzie, większe kapelusze kroimy na pół, docinamy korzonki.

 W rondlu roztapiamy margarynę i przesmażamy na niej pokrojoną w półtalarki cebulę do miękkości. Następnie wrzucamy opieńki. Wszystko zalewamy rosołem z dwóch kostek rosołowych (1litr), dodajemy 3 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego, przykrywamy i dusimy 45 minut do godziny.

Przyprawiamy do smaku według gustu, pieprz, sól, magi, papryka, natka pietruszki. W miseczce rozrabiamy śmietanę z gorącym płynem z sosu i wlewamy do sosu. Mieszamy, dodajemy natkę, przykrywamy i dusimy jeszcze do 15 minut (mieszamy).

Aby zagęścić sos do śmietany można dodać dwie łyżki mąki

Taki sos można jeść z ziemniaczkami, kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Palce lizać!

zb/wielkiezarcie.com