Kochanie, wieczorem... upieczemy chleb! - zdjęcie
13.03.21, 14:30Fot. via: Flickr

Kochanie, wieczorem... upieczemy chleb!

4

Okazuje się, że by upiec chleb nie potrzeba wiele. Potrzebny jest tylko solidny garnek żeliwny, z grubym dnem i szczelną pokrywką.

Oto przepis na Chleb drożdżowy z dodatkiem zakwasu

Składniki:

600g mąki

100g mąka orkiszowa razowa

400g mąka pszenna typ 550

100g mąka żytnia jasna typ 720

do tego:

400g wody

3-4 łyżki zakwasu żytniego

1/2  łyżeczki drożdży instant

1,5 łyżeczki soli

kminek, miód (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać w misce, szczelnie przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 14 do 18 godzin.

Garnek żeliwny wyłożyć papierem. Byle jak uformowaną bryłę ciasta zsunąć najlepiej za pomocą plastikowych szpatułek z blatu prosto do garnka. Pozostawić w zamkniętym garnku na około 2 godziny do wyrośnięcia.

Umieścić garnek z chlebem w zimnym piekarniku,  temperaturę ustawić na ok 240°C. Po 40 minutach pieczenia zdjąć pokrywę, można lekko spryskać wierzch chleba wodą.  Piec dalej odkryty tak długo aż wierzch chleba będzie  brązowy ( ok 10-15 minut).

I ... to wszystko. Smacznego!

Komentarze (4):

Aniutka2021.07.9 6:06
Ja ten przepis uzupełniam spermą mojego chłopa .Ciasto robi się puszyste i mięciutkie a skórka tak przepyszna ,że można zjeść na raz i cztery chleby wielkości koła tylnego od traktora Ursus.
Aria2021.07.4 20:59
Ten clebek jest tak pyszny,że nikt po nim nie dostaje rozwolnienia ani syfilisa.
Jasia2021.06.19 19:42
Zrobiłem ciasto wg.przepisu ale wyszły suchary.
Anonim2021.03.13 15:14
Kochanie, wieczorem...zapraszam na seks.Taka prawda. Chleb to może i piecze jakieś 0,01% a seks to pewnie i z 50% ;-)