Okazuje się, że by upiec chleb nie potrzeba wiele. Potrzebny jest tylko solidny garnek żeliwny, z grubym dnem i szczelną pokrywką.

Oto przepis na Chleb drożdżowy z dodatkiem zakwasu

Składniki:

600g mąki

100g mąka orkiszowa razowa

400g mąka pszenna typ 550

100g mąka żytnia jasna typ 720

do tego:

400g wody

3-4 łyżki zakwasu żytniego

1/2  łyżeczki drożdży instant

1,5 łyżeczki soli

kminek, miód (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać w misce, szczelnie przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 14 do 18 godzin.

Garnek żeliwny wyłożyć papierem. Byle jak uformowaną bryłę ciasta zsunąć najlepiej za pomocą plastikowych szpatułek z blatu prosto do garnka. Pozostawić w zamkniętym garnku na około 2 godziny do wyrośnięcia.

Umieścić garnek z chlebem w zimnym piekarniku,  temperaturę ustawić na ok 240°C. Po 40 minutach pieczenia zdjąć pokrywę, można lekko spryskać wierzch chleba wodą.  Piec dalej odkryty tak długo aż wierzch chleba będzie  brązowy ( ok 10-15 minut).

I ... to wszystko. Smacznego!