100 g tego warzywa to zaledwie 27 kcal, co odpowiada mniej więcej 1 kostce mlecznej czekolady. Warzywo to stanowidobre źródło witaminy C. Powyższa porcja pokrywa aż 102% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ponadto kalarepa podobnie jak inni przedstawiciele roślin krzyżowych zawiera aktywne biologicznie związki takie jak izotiocyjaniany, sulforafan czy indol-3-karbinol, które mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe.
Zawarte w kalarepie witaminy z grupy B wpływają korzystnie na przemianę materii i wspomagają pracę układu nerwowego. Składniki mineralne wstępujące w kalarepie to przede wszystkim miedź, wapń, potas, magnez oraz żelazo niehemowe. Niektóre z tych związków wykazują działanie przeciwutleniające.
Kalarepa nie jest za to zasobna w witaminę A a także nie zawiera dużych ilości karotenów.
Niewiele osób wie, że liście kalarepy także są jadalne a odpowiednio przyrządzone wprowadzą do diety witaminy A, K oraz te z grupy B kompleks.
Kilka przepisów:
Carpaccio z kalarepy
Składniki (na 1 osobę)
1 kalarepa
Mały kawałek ostrego sera długodojrzewającego (np. koziego)
Świeże zioła: koperek, listki natki pietruszki, tymianek
Łyżka oliwy z oliwek
Łyżeczka soku z cytryny
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kalarepę obrać w cienkie plasterki. Ułożyć na talerzu, dodać pokrojony w cienki ser wiórki sera, skropić oliwą, sokiem z cytryny, posypać ziołami, przyprawić solą i pieprzem.
I gotowe!
Kalarepa z tuńczykiem
Składniki:
kalarepa, trochę sałaty lodowej, pomidor, cebula, tuńczyk, koperek, pieprz, sól
Przygotowanie:
Składamy wszystko razem. Sałata, pomidor, kalarepa, cebula, tuńczyk. Doprawiamy solą i pieprzem. I jemy!
Zdrowe "frytki" z kalarepy
Składniki:
2 kalarepy
łyżka oliwy z oliwek
pieprz cytrynowy
sól
słodka papryka
Sposób wykonania
Kalarepę obrać i pokroić tak, jak kroimy ziemniaki na frytki (w grube słupki). W dużej misce wymieszać oliwę, słodką paprykę, sól i pieprz cytrynowy. Wrzucić słupki kalarepy i dobrze wymieszać tak, aby każda część pokryta była oliwą z przyprawami. Wysypać frytki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15 minut.
SMACZNEGO!
https://dietetycy.org.pl/kalarepa-wlasciwosci-wartosci-odzywcze/