Pokrzywa nie wywołuje w naszym umyśle pozytywnych skojarzeń. A jednak zupa przygotowana z pokrzyw jest smacza i zdrowa. Polecamy ten wyjątkowy przepis.
Składniki:
- 3 litry pędów i młodych listków pokrzywy
- 1 puszka mleka kokosowego
- 3 litry bulionu warzywnego lub ostatecznie wody
- 2 cebule
- 2 zaļki czosnku
- olej
- sól
- czarny pieprz
- bułka pszenna grillowana
Przygotowanie:
- Oczyścić pędy pokrzyw. Opłukać w sicie
- obrać cebule, poszatkować i podsmażyć z pokrojonymi ząbkami czosnku na 3-4 łyżkach oliwy lub oleju. Cebulę przełożyć do garnka i dodać bulion lub wodę. Zagotować. Na gotujący płyn wrzucić pędy pokrzywy. Gotować około 15-20 minut, by pędy była miękkie
- później zupę rozdrobnić blenderem. Doprawić solą, pieprzem i wlać mleko kokosowe.
- na patelni podsmażyć na oliwie kawałki bułki pszennej
Gotowe. Smacznego!
daug