Dziś mam ochotę na... zupę z pokrzywy - zdjęcie
24.01.17, 13:30Fot. Ole Husby, lic. CC BY-SA 2.0 via Flickr

Dziś mam ochotę na... zupę z pokrzywy

Pokrzywa nie wywołuje w naszym umyśle pozytywnych skojarzeń. A jednak zupa przygotowana z pokrzyw jest smacza i zdrowa. Polecamy ten wyjątkowy przepis. 

Składniki:

  • 3 litry pędów i młodych listków pokrzywy
  • 1 puszka mleka kokosowego 
  • 3 litry bulionu warzywnego lub ostatecznie wody
  • 2 cebule
  • 2 zaļki czosnku 
  • olej
  • sól
  • czarny pieprz 
  • bułka pszenna grillowana

Przygotowanie:

  • Oczyścić pędy pokrzyw. Opłukać w sicie
  • obrać cebule, poszatkować i podsmażyć z pokrojonymi ząbkami czosnku na 3-4 łyżkach oliwy lub oleju. Cebulę przełożyć do garnka i dodać bulion lub wodę. Zagotować. Na gotujący płyn wrzucić pędy pokrzywy. Gotować około 15-20 minut, by pędy była miękkie
  • później zupę rozdrobnić blenderem. Doprawić solą, pieprzem i wlać mleko kokosowe. 
  • na patelni podsmażyć na oliwie kawałki bułki pszennej

Gotowe. Smacznego!

daug