CYTRYNOWIEC ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ
Składniki:
Ciasto:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 olejek cytrynowy
sok i skórka otarta z połowy cytryny
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
Kruszonka:
0,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
35 g płatków migdałowych
50 g margaryny
Dodatkowo:
500 - 700 g śliwek węgierek
Przygotowanie:
Kruszonka - płatki migdałowe rozkruszyć. Dodać mąkę i cukier - wymieszać. Następnie dodać zimną margarynę i rozetrzeć palcami, nie zagniatać.
Śliwki - umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.
Ciasto - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Następnie dodać olej i olejek cytrynowy - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać na gładką masę.
Przełożenie:
Połowę ciasta cytrynowego przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, której spód wykładamy papier do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na wylane ciasto układamy śliwki czubkami do dołu. Następnie na śliwki delikatnie wylewamy pozostałe ciasto cytrynowe i znów układamy śliwki czubkami do dołu. Na koniec wierzch posypujemy kruszonką migdałową.
Piec około 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka"