– Wartość eksportu polskiej żywności w pierwszych 7 miesiącach br. wzrosła o 9,4 proc. Polscy producenci żywności mają możliwość eksportowania do ponad 70 krajów świata – poinformował posłów wiceminister rolnictwa Jacek Bogucki.

Bogucki poinformował na posiedzeniu sejmowych komisji, że eksport polskiej żywności wyniósł 24,3 mld euro i był o 1,2 proc. wyższy niż w 2015 roku. Także w tym roku utrzymuje się jak dotąd wzrost obrotu w handlu zagranicznym.

Wartość eksportu wzrosła o 9,4 proc., a mportu o 11,2 proc. O sprawie mówił też wiceminister spraw zagranicznych Marek Magierowski, wyjaśniając, że rządowi przyświeca cel budowania wizerunku polskiej żywności jako ,,najlepszej, najzdrowszej, najwyższej jakości''.

Magierowski zwrócił też uwagę na Chiny, przekonując, że promocja naszej żywności na Zachodzie Europy może być krokiem do mocniejszego jeszcze wejścia na rynek Państwa Środka.

mod/tvp info