Prosty przepis na bułki i rogaliki maślane, które możemy sami upiec w domu, polecamy!!!
 
Składniki: 1 kg maki,  2 szkl. ciepłego mleka, 1/2 kostki drożdży,  1/2 kostki masła, 3 jajka, łyżka soli, łyżka cukru.
 
Zaczyn robimy z mleka, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki, wszystko mieszamy ,
 
 przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia ~10 min, gdy wyrośnie dodajemy go do pozostałych składników.
 
Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 min. 
 
Potem zagniatamy ciasto i wałkujemy na 3-4 cm grubości.
 
Żeby bułki były równe wycinamy szklanką krążki.
 
Bułeczki lekko wyrabiamy w dłoniach i odkładamy na blaszkę do pieczenia,
 gdzie przykrywamy je na 30 min. żeby podrosły.
 
Pozostałe ciasto możemy przeznaczyć na rogaliki.
 
 W tym celu wałkujemy na 2 wielkie 3 mm  placki i nożem dzielimy każdy na 8 części. 
 
Powstaną trójkąty, które zwijamy od podstawy do wierzchołka.
 
Po wyrośnięciu  bułki smarujemy jajkiem lub mlekiem z cukrem i posypujemy makiem.
 
Tak przygotowane pieczemy w 200 st. C 20-25 min. zależy od piekarnika.
 
Potem studzimy minimum 30 min. i już bułki gotowe.