Prosty przepis na bułki i rogaliki maślane, które możemy sami upiec w domu, polecamy!!!
Składniki: 1 kg maki, 2 szkl. ciepłego mleka, 1/2 kostki drożdży, 1/2 kostki masła, 3 jajka, łyżka soli, łyżka cukru.
Zaczyn robimy z mleka, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki, wszystko mieszamy ,
przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia ~10 min, gdy wyrośnie dodajemy go do pozostałych składników.
Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 min.
Potem zagniatamy ciasto i wałkujemy na 3-4 cm grubości.
Żeby bułki były równe wycinamy szklanką krążki.
Bułeczki lekko wyrabiamy w dłoniach i odkładamy na blaszkę do pieczenia,
gdzie przykrywamy je na 30 min. żeby podrosły.
Pozostałe ciasto możemy przeznaczyć na rogaliki.
W tym celu wałkujemy na 2 wielkie 3 mm placki i nożem dzielimy każdy na 8 części.
Powstaną trójkąty, które zwijamy od podstawy do wierzchołka.
Po wyrośnięciu bułki smarujemy jajkiem lub mlekiem z cukrem i posypujemy makiem.
Tak przygotowane pieczemy w 200 st. C 20-25 min. zależy od piekarnika.
Potem studzimy minimum 30 min. i już bułki gotowe.