Cukinia-warzywo, które dostarcza małej ilości kalorii, ale mimo to ma wiele wartości odżywczych. Jego zastosowanie w kuchni jest naprawdę różnorodne - z cukinii przygotowuje się przetwory, dusi się ją, grilluje, panieruje i smaży, a nawet wykorzystuje jako bazę do słodkich wypieków.

CIEKAWOSTKA: Cukinia jest krewniakiem dyni. Co ciekawe, jej nazwa oznacza w języku włoskim małą dynię (zucchina). Wyhodowana w słonecznej Italii już w XIX wieku, do Polski trafiła dopiero kilkanaście lat temu. Zadomowiła się jednak na polskich stołach już na dobre. Czy fakt ten może cieszyć? Nie tylko może, ale i powinien!

Cukinia - właściwości odżywcze i lecznicze

Cukinia jest warzywem nie tylko smacznym i mającym szerokie kulinarne zastosowanie, ale też i bardzo zdrowym. Cukinia jest bowiem dobrym źródłem witamin z grupy B (kwasu foliowego, B1, B2, B5, B6), A i K, składników mineralnych: cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu oraz bardzo bogatym źródłem witaminy C. Dzięki zawartości owych witamin i składników mineralnych cukinia:

- pozytywnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci
- wspomaga układ nerwowy
- redukuje objawy i następstwa stresu
- wspomaga przemiany metaboliczne
- wzmacnia odporność organizmu i przyspiesza walkę z infekcjami
- ma działanie antyoksydacyjne
- wspomaga wzrok
- wzmacnia krzepliwość krwi
- ma działanie moczopędne i przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu

Cukinię powinny również jadać przyszłe mamy, gdyż zawarty w nich kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwijania się płodu. Warto również dodać, iż cukinia jest dobrym źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.

Cukinia jest warzywem niskokalorycznym (w 100 gramach dostarcza jedynie około 17 kcal) i w większości składa się z wody. Tym samym może być z powodzeniem włączona do diety osób dbających o linię. Warto również wiedzieć, iż cukinie i kabaczki wykazują silne działanie alkalizujące, dzięki czemu wspomagają odkwaszanie organizmu i przywracanie równowagi kwasowo-zasadowej.

Cukinia - zastosowanie w kuchni

Cukinia ma, jak to zostało powiedziane, niezwykle wiele kulinarnych zastosowań. Można dodawać ją do leczo, francuskiego ratatouille, zup (w tym zup kremów), sałatek, sosów (zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich), można ją dusić, gotować... itd. Ponadto cukinię panierowaną w cieście naleśnikowym można smażyć (plasterki cukinii należy posolić i odstawić na jakiś czas, a następnie zetrzeć ręcznikiem papierowym wodę, którą sól „wyciągnęła”, obtoczyć plastry w cieście i wrzucić na kilka chwil na gorący olej), rozkrojoną na pół można nafaszerować i upiec w piekarniku, a plastry powstałe po rozkrojeniu jej wzdłuż zamarynować i wrzucić na grilla lub zastąpić nimi makaronowe płaty do lazanii, jeśli chcemy przygotować bardziej lekkostrawną i mniej kaloryczną wersję owego włoskiego dania. Tarta cukinia nadaje się natomiast jako baza do placuszków - czy to wytrawnych, czy takich podawanych na słodko - oraz ciast. Takie wykorzystywanie cukinii jest szczególnie cenione przez osoby walczące z nadmiarem kilogramów czy te dbające o linię, gdyż pozwala ono na znaczne obniżenie kaloryczności oraz wypadkowej glikemicznej całej potrawy. (http://www.odzywianie.info.pl/)

A OTO NA DZIŚ PROPONUJEMY:

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

składniki:

  • 250 g mielonej wieprzowiny (np. łopatki) lubwołowiny

  • 2 średnie cukinie

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 3 duże mięsiste pomidory

  • 1 opakowanie sera mozzarella (125 g)

  • zioła prowansalskie

  • sól

  • pieprz

  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

przygotowanie:

Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na pół. Środek wydrąż łyżeczką, tak by powstały łódeczki. Pomidory sparz, obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń pestki. Pozostały miąższ pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i usmaż na oliwie. Dodaj mielone mięso i smaż, aż zbrązowieje. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pomidory. Wymieszaj, dopraw solą pieprzem i ziołami. Smaż, aż płyn się zredukuje, a sos mięsny będzie dość gęsty. Gotowe mięso przełóż do wydrążonych cukinii, przykryj plastrami mozzarelli. Poukładaj na blaszce lekko natłuszczonej oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekaj około 15-20 minut, aż ser się roztopi. Podawaj na gorąco.

***

Cukinia z grzybami i ryżem

Składniki (6 porcji):

  • 2 woreczki ryżu po 100 g

  • 3 łyżki oleju

  • 1 cebula drobno posiekana

  • 10 średnich pieczarek, pokrojonych

  • 2 młode cukinie

  • sól, pieprz do smaku

przygotowanie:

Ryż ugotować na sypko. Cukinie umyć i pokroić na talarki, a następnie na połówki lub ćwiartki. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę, po czym dodać pieczarki i poddusić.Dodać do pieczarek cukinię i całość dusić pod przykryciem ok 15 minut, do miękkości cukinii (ale tak, aby nie zrobiła się z niej mamałyga). Dosmaczyć solą i pieprzem. Podawać na ciepło, z ryżem (http://allrecipes.pl/)