Oto prawdziwa uczta dla naszego żołądka!

Składniki: 

2 kg cukinii,

20 dag korzenia chrzanu,

1 pęczek kopru,

3 litry wody,

3 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Cukinie umyj w gorącej wodzie, odkrój końcówki. Małe można kisić w całości, większe trzeba kroić na 3-4-centymetrowe kawałki. Koper umyj i porozdzielaj na pojedyncze łodyżki. Chrzan umyj, obierz, pokrój na 2-centymetrowe kawałki. Na dno każdego słoika włóż gałązkę kopru i 2 kawałki chrzanu, następnie poukładaj ciasno cukinie. Na wierzchu znowu ułóż koper i chrzan. W letniej, przegotowanej wodzie rozpuść sól. Zalej cukinie w słoikach, zakręć szczelnie.

Gdy się ukisi (dwa tygodnie), pasteryzuj 15 minut w piekarniku w temperaturze 90 st. C. Cukinie przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

SMACZNEGO!