Czerwone i żółte cebule to jedne z najlepszych naturalnych źródeł kwercetyny, flawonoidów szczególnie skutecznie zwalczających wolne rodniki. Oprócz właściwości przeciwutleniających, kwercetyna pomaga w walce z rakiem, działa przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie i ma właściwości przeciwzapalne. Wykazała obiecujące możliwości zapobiegania polipom jelita, blokowania wirusów nieżytu nosa, łuszczycy i hamowania rozwoju wirusów, w tym wirusa Herpes simplex, który powoduje opryszczkę.

 

Cebula może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka

U osób, które regularnie spożywają cebulę (a także czosnek), ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory jest niższe niż u osób, które nie przepadają za tymi warzywami - przekonują naukowcy z Włoszech i Szwajcarii. Na przykład, spożywanie min. siedmiu porcji cebuli w tygodniu zmniejszało prawdopodobieństwo wystąpienia raka jelita grubego o ponad 50 proc. (w porównaniu do osób, które nie spożywają czosnku i cebuli). Ponadto zarówno czosnek, jak i cebula obniżały także ryzyko rozwoju raka jamy ustnej, gardła, nerek i jajników.

Potwierdzają to naukowcy z Uniwersytetu Hawajskiego oraz Uniwersytetu Kalifornijskiego we współpracy z badaczami z Niemiec, którzy przekonują, że kwercetyna, związek, którego bogatym źródłem jest cebula, może zapobiegać rozwojowi raka trzustki.

Cebula zapobiegnie zakrzepom, nadciśnieniu i obniży poziom cholesterolu

Z bogatej listy cennych właściwości cebuli warto wymienić także jej działanie rozrzedzające krew i przeciwdziałające tworzeniu się zakrzepów. Ponadto cebula, dzięki wysokiej zawartości potasu (146 mg/100 g) może się przyczynić do obniżenia ciśnienia tętniczego. Z kolei amerykańscy badacze przekonują, że jedzenie codziennie jednej surowej cebuli minimum przez dwa miesiące powoduje wzrost "dobrego" cholesterolu - HLD, a obniżenie "złego" - LDL.

Sok z cebuli

Sok z cebuli stosowany jest we wszelkiego rodzaju infekcjach i anginach, ponieważ posiada właściwości wzmacniające, przeciwzakaźne i grzybobójcze. Cebula wzmacnia kości oraz paznokcie. Działa dodatnio na funkcjonowanie serca i tarczycy. Ponadto warzywo to uspokaja nerwy. Według alergologów, cebula zalicza się do warzyw nieuczulających. Wyciąg z cebuli może posłużyć także jako odżywka do pielęgnacji włosów. Zawarta w nich siarka pochodząca z olejku lotnego cebuli, ogranicza przetłuszczanie się włosów.

A co z czerwoną cebulą? Ma na przykład właściwości odkwaszające...

Molekuły siarki zwiększają aktywność makrofagów, które są odpowiedzialne za działanie układu odpornościowego i reakcje zapalne. Cebula zawiera antyoksydanty, dzięki którym wykazuje działanie przeciwzapalne i zmniejsza ilość kwasów w organizmie. Im mniejsza kwasowość płynów organizmu, tym mniejsze ryzyko powstania stanu zapalnego, czyli działanie substancji zawartych w czerwonej cebuli idealnie się uzupełnia.

mod

źródło: media