Co jeść w upały? - zdjęcie
24.06.16, 17:45

Co jeść w upały?

Najlepsza dieta na upały to dieta śródziemnomorska, której podstawę stanowią warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe i jogurty. Nie zapominaj o obiadach, ale możesz dostosować je do pogody, np. zupy zastąp chłodnikami. Nie lekceważ nawadniania organizmu i unikaj alkoholu. Zobacz, jakie potrawy utrzymują organizm w dobrej formie w gorące, letnie dni?

 

Najlepsza dieta na upały to potrawy lekkie, bogate w warzywa i owoce, wypełnione zdrowymi, jak najmniej przetworzonymi produktami, z codzienną dawką mleka i jogurtów, rybami morskimi i białym mięsem drobiowym zamiast schabowych, bez tuczących i osłabiających serce tłuszczów, słodyczy i alkoholu - oto idealna dieta na upalne dni. Menu, które sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi.

Dieta na upały obniży temperaturę ciała

Kiedy temperatura wzrasta, apetyt maleje. Całe szczęście są produkty, które działają chłodząco. Co jeść w upalne dni?

JOGURTY - orzeźwiają i wspomagają problemy trawienne wywołane wysoką temperaturą. Zawierają dużo wapnia i trawią się łatwiej, niż mleko. W połączeniu z owocami, jogurt zamieni się w pyszny, chłodny koktajl, idealny na podwieczorek!

OWOCE - warto wybierać pomarańcze, arbuzy, melony, gruszki, jabłka, czyli owoce regulujące poziom nawodnienia organizmu.

CZOSNEK - jego smak nie kojarzy się orzeźwiająco. Trzeba jednak wiedzieć, że czosnek poprawia krążenie krwi, pobudzając organizm do naturalnego chłodzenia.

- Omijaj pułapki kaloryczne - radzi dr Magdalena Białkowska, specjalista w dziedzinie dietetyki w Instytucie Żywności i Żywienia. Od dawna wiemy, że nasze zdrowie w 52 proc. zależy od stylu życia, 22 proc. od środowiska, w którym żyjemy, a tylko w 16 proc. od odziedziczonych genów. Latem przede wszystkim warto zwiększyć aktywność fizyczną i zmienić dietę na bardziej

wartościową. Moc tanich owoców i warzyw sprzyja temu zadaniu. Owoce jedz w postaci naturalnej (jeżeli soki, to świeżo wyciśnięte). Nie wzbraniaj się przed produktami nieoczyszczonymi, zawierającymi cenny błonnik. Śniadania urozmaicaj wzbogacanym żelazem muesli. Ogranicz natomiast spożywanie wołowiny.

Dieta na upały: obiad na zimno

Kiedy temperatury przekraczają 30 stopni C, może brakować ochoty na obfity, dwudaniowy obiad. Pomimo to, nie możemy o nim zapomnieć. Zamiast gorącej zupy wybierzmy chłodnik na bazie kefiru lub naturalnego jogurtu. Pamiętając o tym, żeby w każdym posiłku znalazły się świeże owoce lub warzywa, na drugie danie przygotujmy sałatkę. Żeby stała się bardziej sycąca, do sałaty, papryki, pomidorów dodajmy ser żółty lub mozzarellę i garść brązowego ryżu. Danie przyprawione świeżymi ziołami i łyżką oliwy będzie lekkostrawne i wspomoże wchłanianie witamin z warzyw.

Dieta na upały: należy więcej pić

Niezależnie od tego, czy masz pragnienie czy nie, powinnaś wypijać minimum 2 litry płynów dziennie. Najlepiej, by były to wody mineralne, soki, herbatki ziołowe lub owocowe. Lekarze nie polecają napojów zawierających kofeinę, ze względu na jej działanie moczopędne i pobudzające. Pamiętaj, że wzrost temperatury ciała o każdy stopień powyżej 37 powoduje wzrost zapotrzebowania organizmu na wodę o 500 ml. Ale ludzie starsi, czasem dzieci, nie odczuwają pragnienia. Dlatego trzeba pilnować, by wypijali często i po trochu odpowiednią porcję.

Ludzki organizm składa się głównie z wody - nasze mięśnie zawierają jej ok. 75 proc., krew - ok. 82 proc., mózg zaś prawie 76 procent. Nic zatem dziwnego, że dorosły człowiek w przeciętnych warunkach temperatury i wilgotności, właściwych dla klimatu umiarkowanego, wytrzyma bez wody zaledwie od siedmiu do dziesięciu dni (bez jedzenia - trzydzieści). Ponieważ płyny krążące po naszym organizmie niosą do każdej komórki potrzebne związki organiczne i nieorganiczne, zadbajmy o to, by były to soki naprawdę dobrej jakości.

za: poradnikzdrowie.pl