Buda: Gowin jest członkiem rządu, nie jego recenzentem - zdjęcie
26.07.21, 17:59Fot. screenshot - YouTube (Polskie Radio)

Buda: Gowin jest członkiem rządu, nie jego recenzentem

17

- Pan premier Gowin nie jest recenzentem polskiego rządu, ale jest członkiem tego rządu - powiedział poseł PiS Waldemar Buda.

Od dawna wiadomo, że Porozumienie Jarosława Gowina jest przeciwne rozwiązaniom podatkowym zawartym w Polskim Ładzie. Zdaniem Gowina zmiany te uderzą w miliony Polaków.

- Propozycje Ministerstwa Finansów uderzają w miliony ciężko pracujących Polaków. One oznaczają, że nie bogacze będą płacić wysokie podatki, co bylibyśmy skłonni zaakceptować, a miliony Polaków - stwierdził Gowin na antenie Polsat News.

Zdaniem Budy Gowin wypowiedział się w sposób nieadekwatny do sytuacji. Ponadto zdziwiło go, że "można się zgodzić w 99 proc. z założeniami Polskiego Ładu i jednocześnie być wobec niego tak krytycznym".

- Pan premier Gowin nie jest recenzentem polskiego rządu, ale jest członkiem tego rządu. Powinniśmy się komunikować na mniejszym poziomie emocji - powiedział Buda w programie "Newsroom" Wirtualnej Polski.

Buda podkreślił także, że Porozumienie pozostaje częścią Zjednoczonej Prawicy.

- Współpracujemy na wielu polach. Jak sądzę porozumiemy się też w zakresie Polskiego Ładu - stwierdził.

Wcześniej w ciągu dnia premier Morawiecki powiedział, że nie może zaakceptować "nie do końca szczerego i rzetelnego podejścia" ze strony Porozumienia.

jkg/wp

Komentarze (17):

Święci Anna i Joachim - rodzice Matki Bożej2021.07.27 1:09
Ewangelie nie przekazały o rodzicach Maryi żadnej wiadomości. Milczenie Biblii dopełnia bogata literatura apokryficzna. Ich imiona są znane jedynie z apokryfów Protoewangelii Jakuba, napisanej ok. roku 150, z Ewangelii Pseudo-Mateusza z wieku VI oraz z Księgi Narodzenia Maryi z wieku VIII. Najbardziej godnym uwagi może być pierwszy z wymienionych apokryfów, gdyż pochodzi z samych początków chrześcijaństwa, stąd może zawierać ziarna prawdy zachowanej przez tradycję. Anna pochodziła z rodziny kapłańskiej z Betlejem. Hebrajskie imię Anna w języku polskim znaczy tyle, co "łaska". Od IV wieku do dzisiaj pokazuje się przy Sadzawce Owczej w Jerozolimie miejsce, gdzie stał dom Anny i Joachima. Obecnie wznosi się na nim trzeci z kolei kościół. Wybudowali go krzyżowcy. Św. Anna jest patronką diecezji opolskiej, miast, m.in. Hanoveru, oraz kobiet rodzących, matek, wdów, położnic, ubogich robotnic, górników kopalni złota, młynarzy, powroźników i żeglarzy. Joachim miał pochodzić z zamożnej i znakomitej rodziny z Galilei. Już samo jego imię miało być prorocze, gdyż oznacza tyle, co "przygotowanie Panu". W dawnej Polsce czczony był jako "protektor Królestwa". Kiedy Maryja była jeszcze dzieckiem, miał pożegnać ziemię. Razem ze św. Anną patronują małżonkom. Od dawna biblistów interesował problem, dlaczego Ewangeliści podają dwie odrębne genealogie Pana Jezusa: inną przytacza św. Mateusz (Mt 1, 1-18), a inną - św. Łukasz (Łk 3, 23-38). Przyjmuje się dzisiaj dość powszechnie, że św. Mateusz podaje rodowód Chrystusa Pana wymieniając przodków św. Józefa, podczas gdy św. Łukasz przytacza rodowód Pana Jezusa wymieniając przodków Maryi. Według takiej interpretacji ojcem Maryi nie byłby wtedy św. Joachim, ale Heli. Być może imię Joachim jest apokryficzne. Możliwe także, że Heli miał drugie imię Joachim. Sprawa jest nadal otwarta.
cd2021.07.27 1:09
Apokryficzna Protoewangelia Jakuba z II wieku podaje, że Anna i Joachim byli bezdzietni. Małżonkowie daremnie modlili się i dawali hojne ofiary na świątynię, aby uprosić sobie dziecię. Joachim, będąc już w podeszłym wieku, udał się na pustkowie i tam przez dni 40 pościł i modlił się o Boże miłosierdzie. Wtedy zjawił mu się anioł i zwiastował, że jego prośby zostały wysłuchane, gdyż jego małżonka Anna da mu Dziecię, które będzie radością ziemi. Tak też się stało. Przy narodzinach ukochanej Córki, której według zwyczaju piętnastego dnia nadano imię Maria, była najbliższa rodzina. W rocznicę tych narodzin urządzono wielką radosną uroczystość. Po urodzeniu się Maryi, spełniając uprzednio złożony ślub, rodzice oddali swą Jedynaczkę na służbę w świątyni. Kiedy Maryja miała 3 lata, oddano Ją do świątyni, gdzie wychowywała się wśród swoich rówieśnic, zajęta modlitwą, śpiewem, czytaniem Pisma świętego i haftowaniem szat kapłańskich. Wcześniej miał pożegnać świat Joachim. Według jednej z legend Annie przypisuje się trinubium - po śmierci Joachima miała wyjść jeszcze dwukrotnie za mąż. Kult świętych Joachima i Anny był w całym Kościele - a więc także na Wschodzie - bardzo dawny i żywy. W miarę jak rozrastał się kult Matki Chrystusa, wzrastała także publiczna cześć Jej rodziców. Już w IV/V w. istniał w Jerozolimie kościółek przy dawnej sadzawce Betesda w pobliżu świątyni pod wezwaniem św. Joachima i św. Anny. Tu nawet miał być według podania ich grób. Inni miejsce grobu sytuowali przy wejściu na Górę Oliwną. Cesarz Justynian wystawił w Konstantynopolu około roku 550 bazylikę ku czci św. Anny. Kazania o św. Joachimie i św. Annie wygłaszali na Wschodzie święci tej miary, co św. Epifaniusz (+ 403), św. Sofroniusz (+ po 638), św. Jan Damasceński (+ ok. 749), św. German, patriarcha Konstantynopola (+ 732), św. Andrzej z Krety (+ 750), św. Tarazjusz, patriarcha Konstantynopola (+ 806), a na Zachodzie: św. Fulbert z Chartres (+ 1029), św. Bernardyn ze Sieny (+ 1444) czy bł. Władysław z Gielniowa (+ 1505).
Lucyfer2021.07.26 20:57
Potrzebujesz pieniędzy lub/i medialnego rozgłosu? Jesteś sfrustrowany/a wiekiem, problemami małżeńskimi itp.? Nie bardzo już Ci się chce pracować? Więc mam dla Ciebie atrakcyjną propozycję. Otóż upatrz sobie jakiego znanego duchownego, najlepiej biskupa lub kardynała. Koniecznie powinien być starszy. Idealny będzie taki, który już nie bardzo kontaktuje z otoczeniem, z uwagi na wiek i choroby. Taki nie będzie mógł się bronić. Teraz najlepsze. „Przypomnij” sobie, że jakieś 20 30 lat temu duchowny ten molestował Cię. Puść wodze fantazji: były prezenty, obmacywanie, wielokrotne sprawy łóżkowe. To, że nigdy go nie spotkałeś/aś nie ma żadnego znaczenia. Do czorta z prawdą; ważny jest tylko piorunujący efekt. Kolejny krok. Idziesz z tym do kurii, nie na policję. (Policja umorzy sprawę z braku dowodów.) Zaraz potem idziesz z tymi rewelacjami do redakcji Gazety Wyborczej. Tam przyjmą Cię z otwartymi rękami. Marcin Wójcik lub inny grafoman walnie wzruszający tekst w Dużym Formacie. Ubarwi co trzeba, doda pikantnych szczegółów. Powieje grozą. On już umie konfabulować i stopniować napięcie. A na drugi dzień – trzęsienie ziemi. TVN i Onet oszaleją, Sekielscy w euforii, lewaccy politycy pijani ze szczęścia. Anonim i Spółka wyleją obłudnie krokodyle łzy nad Twoim losem. Kilku młodych wściekłych zrobi kocią muzykę pod kurią i dokona apostazji. Wściekłe maciory i pedały LGBT wylezą z nor. Jakiś wariat zbezcześci kaplicę, poturbuje proboszcza. Metropolita, na wszelki wypadek, usunie tego duchownego, bo nie będzie chciał pogarszać sprawy. Watykan rozpocznie dochodzenie, które potrwa rok z hakiem. Potem pewnie przyjdzie uniewinnienie, ale nikt już w to nie uwierzy. Fajnie to obmyśliłem, co? Aha, Goebbels mi tu mówi, żeby pozdrowić Anonima i Spółkę; czeka na nich niecierpliwie. Ja też zapraszam do siebie!
Anonim2021.07.26 20:06
Polski ład = złodziejski ład. Po stratach przedsiębiorców z powodu pandemii - dostaną bonus w postaci skasowania możliwości odliczenia składki na ubezpieczenie zdrowotne, to wzrost podatku. Tyle na razie wiadomo, bo na to nie zgadza się Gowin. Ciekaw jestem ile będzie innych niespodzianek. Cały czas się zastanawiam - dlaczego PIS chce karać ludzi ciężko pracujących. Prowadząc jednososnową działalność: nie mają urlopów, chcą jechać z rodziną na wakacje muszą przestać zarabiać. Nie chcecie wiedzieć ile wynosi świadczenie ZUS w przypadku choroby takiego przedsiębiorcy. To jest Polski Ład - spełnia się marzenie Morawieckiego - ludzie będą zapie...lać za miskę ryżu, a nieroby dostaną więcej. To jest ta sprawiedliwość
Po 11 ...2021.07.26 19:27
Gowin jest członkiem rządu, nie jego recenzentem ... czyli morda w kubeł i kto nie jest z nami jest przeciw nam?
Filip2021.07.26 18:59
𝐃𝐀𝐑𝐎𝐆𝐈𝐉 𝐍𝐀𝐒𝐙 𝐓𝐎𝐖𝐀𝐑𝐈𝐒𝐙𝐂𝐙 𝐏𝐔𝐓𝐈𝐍 - 𝐌𝐘 𝐏𝐎𝐋𝐒𝐊𝐀𝐉𝐀 𝐊𝐎𝐍𝐅𝐄𝐃𝐄𝐑𝐀𝐂𝐉𝐀 𝐁𝐎𝐋𝐒𝐙𝐎𝐉𝐄 𝐒𝐏𝐀𝐒𝐈𝐁𝐀 𝐙𝐀 𝐏𝐄𝐓𝐑𝐎-𝐊𝐎𝐏𝐈𝐄𝐉𝐊𝐈 𝐍𝐀 𝐖𝐀𝐋𝐊𝐄 𝐙 𝐌𝐀𝐒𝐎𝐍𝐀𝐌𝐈 𝐢 𝐒𝐙𝐂𝐙𝐄𝐏𝐈𝐎𝐍𝐊𝐀𝐌𝐈 𝐖 𝐖𝐀𝐓𝐘𝐊𝐀𝐍𝐈𝐄, 𝐖𝐀𝐒𝐙𝐘𝐍𝐆𝐓𝐎𝐍𝐈𝐄, 𝐖-𝐖𝐈𝐄 . . . . 𝐙𝐀 𝐑𝐎𝐃𝐈𝐍𝐔! . . . 𝐙𝐀 𝐏𝐔𝐓𝐈𝐍𝐔! . . .𝐔𝐑𝐀𝐀𝐀!
czekista2021.07.26 23:47
W dziecinstwie, ojciec nie bil cie po glowie a raczej kopal. I pewnie tez po przyrodzeniu ......
Filip2021.07.26 18:58
TAK, to ja matis89, CH UJ nie katolik! . . . . Wybaczcie Polaki, że jestem taka brudna k urwa białoruska! Robie co mi ten ch uj Łukaszenka każe. Piierdoliłem i dalej piierdole jak połamany ch uj o szczepionkach, o papieżu, ale ANI jednym słówkiem nie bąknąłem o szczepionkach Putina i tego bandyty z Chin Xi. ................. Gówno prawda, że jestem "katolikiem"! Jestem zwykłą, starą k urwą!
Filip2021.07.26 18:51
W 2015 roku PiS wygrał wybory dzięki programowi 500+ i trzem kłamstwom, tj. o zamachu w Smoleński, o Polsce w ruinie i o luce VAT-wskiej. Organizacją lotu do Smoleńska zajmował się Jacek Sasin. Lech Kaczyński wysłał Karola Karskiego po powrocie z Gruzji do prokuratora, żeby złożyć doniesienie na pilota za odmowę lotu nad tym krajem w warunkach wojennych. Piloci byli po tym incydencie pod silną presją. Antoni Macierewicz nie wierzy w zamach, ale powołał podkomisję, żeby okłamywać wyznawców PiS-u. W 2015 roku gospodarka była w dobrym stanie, dlatego rząd PiS-u mógł zrealizować program 500+. Informacja o dużych pieniądzach uzyskanych od mafii VAT-wskich była kłamstwem. W 2007 roku kiedy Jarosław Kaczyński był Premierem jedynym krajem w UE mającym większą lukę VAT-wską od Polski była Holandia (obecnie Niderlandy). Posłowie z PiS-u nie zgodzili się, żeby komisja sejmowa ds luki VAT-wskiej zbadała również okres rządów ich partii. Polityka rozdawnictwa w zamian za kupowanie sobie głosów, doprowadziła do coraz większego zadłużenia finansów publicznych. Dzięki kreatywnej księgowości prowadzonej przez Mateusza Morawieckiego informacja o deficycie budżetowym jest znacznie zaniżana. Rządy Zjednoczonej Prawicy pod względem ilości afer, korupcji, nepotyzmu, kumoterstwa i marnotrawienia publicznych pieniędzy, przebiła wszystkie dotychczasowe ekipy rządzące. W ostatnich wyborach parlamentarnych Zjednoczona Prawica dostała około 43% głosów, a w ostatnim sondażu 29%. Wszystkie niekorzystne informacje dla ekipy rządzącej przekazywane są przez niezależne media, a nie powołane do tego służby zależne od PiS-u. W związku ze spadającymi notowaniami Jarosław Kaczyński pragnie pod pretekstem "repolonizacji" przejęć niezależne media, żeby powstrzymać przepływ niekorzystnych dla rządzących informacji. Dla utrwalania swojej władzy pragnie przejąć niezależne media, żeby kłamać, manipulować i oczerniać opozycję.
katolicka deratyzacja Polski2021.07.26 18:56
Pamietajmy ,ze ten FILIP to agent Adolfiny,przyslany do Polski jednoczesnie z Tuskiem.
Filip2021.07.26 19:09
@ "katolicka deratyzacja Polski". Zadedykuję tobie następujący cytat: "lepiej jest zachować milczenie narażając się na podejrzenia o głupotę, niż wypowiadając się potwierdzać te podejrzenia". Jaka szkoda, że nie zastosowałeś się do powyższej zasady!!! :)
sisi z WSI2021.07.26 18:30
To powiedz to Kaczyńskiemu że jest tylko członkiem rządu a nie jedynym jego decydentem .......
katolicka deratyzacja Polski2021.07.26 18:59
Jestes bezmozgim idiota,i o tym wiesz. Wszedzie na swiecie polityka rzadu kieruje szef najwiekszej partii,niezaleznie od piastowanego stanowiska,ty kalmucki kretynie !
Krakus z Radomia chuj obrzezany pisze CYT.:2021.07.26 18:28
"Pokaż sojusznzików, których już nie mamy..." - - - - - JUŻ SPIESZĘ z ODPOWIEDZIĄ! - - - I tak: Tusk zapewnił Polsce dozgonną przyjaźń ze Zw. Radzieckim wersja "Putin 01"! I już tej przyjaźni NIE MA! Ale za to wrak jest!
Krakus2021.07.26 18:24
Z Jarkiem jestem na "ty", od 30 lat (ponad). Kiedyś był dla mnie autorytetem, dziś jestem jego politycznym przeciwnikiem (nie wrogiem). Ale cieszy mnie, że jak Banaś (też spod Wawelu) potrafi bruździć Jarkowi Kaczyńskiemu :P :)
DO KRAKUS2021.07.26 19:32
Ja też jestem z Jarkiem na ty. I z Bolkiem też.
Anonim2021.07.26 18:24
Dokładnie, więc niech nie zgrywa arbitra.