Sproszkowane liście tej rośliny są często wykorzystywane w medycynie, a jej owoce można spożywać surowe albo gotowane.

Białe morwy pochodzą z Chin, zostały one sprowadzone do Stanów Zjednoczonych w czasach kolonialnych, podczas próby produkcji jedwabiu. Drewno jest bardzo elastyczna i wytrzymałe i często jest wykorzystane do rakiet tenisowych, kijów hokejowych, mebli i łodzi.

Ta cudowna roślina okazała się bardzo pomocna w leczeniu cukrzycy, nadciśnienia, wysokiego poziomu cholesterolu, przeziębienia, bólów mięśni i stawów, zapaleniu stawów, zaparcia, dzwonienie w uszach, zawrotach głowy, wypadaniu włosów oraz przedwczesnemu siwieniu.

Jak to działa?

Białe morwy zawiera związki, które mają podobne efekty co leki stosowane w cukrzycy typu 2. Spowalniają rozkład cukrów w jelitach tak, że są one powoli wchłaniane do krwiobiegu. To pomaga organizmowi utrzymać poziom cukru na odpowiednim poziomie.

Ponadto są bogate w kwasy organiczne, witaminę C, pektyny, błonnik, karoten. Te składniki mogą skutecznie leczyć zapalenie migdałków, kaszel, gorączkę, biegunkę, bóle głowy i stany zapalne.

Zawierają również przeciwutleniacze, które mogą znacząco obniżyć poziom cholesterolu, a przy stosowaniu przez dłuższy czas mogą zapobiegać chorobom serca.

Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Teksasie, morwy białe są bogate w resweratrol i fenol, które mogą skutecznie leczyć różne rodzaje raka i choroby serca.

Białe morwy mają zdolność do eliminowania nadmiaru cukru z krwiobiegu, ponadto zapobiegają skokom insuliny we krwi po zjedzeniu posiłku.