15.11.18, 10:00fot. osiristhe, lic. CC BY-SA 2.0 via Flickr

Baton energetyczny z twojego piekarnika

Baton energetyczny to świetna propozycja dla wszystkich, którzy chcą na szybko dostarczyć organizmowi solidną porcję energii. Taki baton możesz od teraz przygotować w swoim domu!

Składniki:

 

-1/2 szklanka masła migdałowego
-2 banany
-1/2 szklanka całych migdałów
-1/4 szklanka suszonych moreli
-1/4 szklanka suszonych wiśni
-1/4 szklanka suszonych rodzynek
-1/4 szklanka mieszanki nasion ( np. dynia i słonecznik)
-szklana płatków owsianych

Sposób przygotowania:

-Rozgrzać piekarnik do 160 C, przygotować blachę i wyłożyć ją papierem pergaminowym.

 

-Zblendować banany, masło migdałowe rozgrzać w rondelku i dodać do niego banany. Mieszać do momentu połączenia i odłożyć na bok.

-Posiekać migdały, morele, wiśnie i rodzynki, pomieszać z nasionami i wszystko dodać do masy bananowo migdałowej. Wszystko dokładnie wymieszać, wyłożyć na blachę tak, aby po ostygnięciu można pokroić na kształt prostokątnych batonów.

A na koniec... mnóstwo energii!