Ajerkuchy na mrozy i pluchy - zdjęcie
16.12.19, 09:42

Ajerkuchy na mrozy i pluchy

2

SKŁADNIKI

- 4 jabłka średniej wielkości
- dwa jajka
- dwie stołowe łyżki cukru
- półtorej szklanki mąki pszennej
- około szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- smalec lub olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE

Przygotować ciasto: wymieszać jajka z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem - ciasto powinno być nieco bardziej gęste niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. Jabłka obrać, wydrążyć przez środek otwór (by usunąć komory nasienne), pokroić w plastry. Otaczać w cieście i piec na smalcu lub oleju. Podawać posypane cukrem pudrem.

Komentarze (2):

Ewa2019.12.16 11:49
Bardziej smakują mi racuchy, do których nie dodaję proszku do pieczenia. Robię je na bazie kefiru lub naturalnego jogurtu, dodaję również trochę słodkiego mleka. W zależności od ilości mleka, dodaję tyle mąki, żeby ciasto było bardziej gęste niż na naleśniki, wbijam 2 jajka (przy małej ilości ciasta - 1 jajko). Wrzucam drobno pokrojone (płaskie kawałki) jabłek. Nie dodaję cukru, jeśli jabłka są słodkie, ew. cukier waniliowy, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie. Po usmażeniu wykładam na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz. Jeśli ktoś lubi rodzynki, można wrzucić do ciasta garść, wcześniej namoczonych we wrzącej wodzie (moczymy chwilkę, odcedzamy).
guess who kagan2019.12.16 9:55
https://lmgtfy.com/?q=fronda+cukier