Włoska sałatka z młodych ziemniaków i pomidorów
Fot. via: Twitter (@DefenceU)

Włoska sałatka z młodych ziemniaków i pomidorów

Insalata pantesca – popularna na Sycylii sałatka na bazie ziemniaków z pomidorami, czerwoną cebulą, oliwkami i kaparami, to idealny pomysł na letnie danie. Najlepiej przygotować ją godzinę lub dwie przed jedzeniem i odstawić do lodówki. Wtedy będzie jeszcze smaczniejsza.

Składniki (na 2 duże lub 4 mniejsze porcje):

    600 g mniejszych ziemniaków (waga po obraniu)

    1  czerwona cebula

    2-3 łyżeczki kaparów, posiekanych (jeśli używacie solonych kaparów, należy je opłukać pod wodą)

    300 g pomidorków koktajlowych

    kilkanaście czarnych oliwek

    2-3 łyżki octu z czerwonego wina

    6 łyżek oliwy

    sól, pieprz i suszone oregano

    listki świeżej bazylii

    1 puszka tuńczyka w sosie własnym (opcjonalnie)

Posiekaną w piórka i zalaną octem cebulę należy odstawić na 30 minut. Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry. Dodajemy do nich pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posiekane kapary, oliwki i odcedzoną cebulę. Polewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Dodajemy też niewielką ilość octu z marynowania cebulki. Całość delikatnie mieszamy i ozdabiamy listkami bazylii.

Za: filozofiasmaku.pl

///