Składniki:
500 g matiasy,
400 g papryka czerwona,
1 szt cebula,
3 szt ogórek kiszony,
4 szt ogórek konserwowy,
1 szt jabłka,
4 szt jajka,
ketchup ostry,
koncentrat pomidorowy,
papryka mielona,
papryka ostra Prymat,
pieprz,
musztarda rosyjska,
masło,
pieczywo razowe
Przygotowanie:
Filety śledziowe matiasy najlepiej takie w oliwie pokroić w kostkę. Paprykę świeżą upiec w piecu tak aby można było ściągnąć skórkę pokroić w kostkę. Ogórki kiszone i konserwowe obrać i pokroić w kostkę. Cebulę najlepiej taka słodką pokroić w kostkę oraz jabłko obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo ostudzić i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki pokrojone dać do miski, doda? ketchup pikantny, musztardę ostrą oraz koncentrat pomidorowy ilość tych składników zależy jak gęsty chcemy mieć sos. Dodać mieloną słodką oraz ostrą paprykę i wszystko razem wymieszać.
Małe kromeczki ciemnego pieczywa a najlepiej małe kromeczki z bagietki razowej posmarować masłem a następnie wyłożyć tatar ze śledzia ,udekorować i podawać jako przystawka.
Po zrobieniu najlepiej schłodzić w lodówce. Można przetrzymywać około 7 dni w słoiku w lodówce.
Smacznego!