Składniki:

  • 1 kg surowych żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka miodu
  • płaska łyżeczka pieprzu i słodkiej papryki

Czas marynowania żeberek: minimum 12 godzin

Marynata do żeberek:

2 łyżki musztardy, łyżeczka miodu, 4 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego lub płaska łyżeczka soli, po płaskiej łyżeczce pieprzu oraz słodkiej papryki oraz 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie te składniki.

Żeberka dokładnie obtocz w marynacie i umieść w naczyniu. Naczynie szczelnie zakryj np. folią i odłóż do lodówki na minimum 12 godzin.

Żeberka wyciągnąć z lodówki przynajmniej na godzinę przed grillowaniem.

Grill rozgrzać do temperatury minimum 200 stopni i piec żeberka ok. 20-25 minut, przewracając co kilka minut na inny bok.