Składniki:
- 1 kg surowych żeberek wieprzowych
- 2 łyżki musztardy
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka miodu
- płaska łyżeczka pieprzu i słodkiej papryki
Czas marynowania żeberek: minimum 12 godzin
Marynata do żeberek:
2 łyżki musztardy, łyżeczka miodu, 4 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego lub płaska łyżeczka soli, po płaskiej łyżeczce pieprzu oraz słodkiej papryki oraz 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie te składniki.
Żeberka dokładnie obtocz w marynacie i umieść w naczyniu. Naczynie szczelnie zakryj np. folią i odłóż do lodówki na minimum 12 godzin.
Żeberka wyciągnąć z lodówki przynajmniej na godzinę przed grillowaniem.
Grill rozgrzać do temperatury minimum 200 stopni i piec żeberka ok. 20-25 minut, przewracając co kilka minut na inny bok.