Składniki (na 3 porcje):

  • 500 g śledzi - około 7 tuszek
  • olej roślinny do smażenia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: po pół łyżeczki soli i pieprzu, łyżeczka suszonego czosnku


Do podania: sok z cytryny, świeże zioła np. oregano

Przygotowanie:

Tuszki powinny być już oczyszczone. Wystarczy przepłukać je pod zimną wodą. Można dodatkowo odciąć płetwy. Po umyciu osusz je dokładnie ręcznikiem papierowym. Obsyp przyprawami. Każdą sztukę obtocz w mące. Patelnię dobrze nagrzej. Wlej olej. Śledzie smaż z każdej strony po 1 minucie. Możesz również podsmażyć je chwilę od strony brzucha. 

Śledzie smażone są razem z kręgosłupem i ościami. Mięso spożywane na ciepło, od razu po usmażeniu, bardzo dobrze odchodzi od ości. 

Smacznego!