Składniki:

  • 1 kg fileta z dorsza, mintaja lub soli

  • 5 średnich marchewek

  • 4 duże cebule

  • 2-3 pietruszki

  • 1 średni seler (opcjonalnie)

  • 4-5 ząbków czosneku

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub szklanka przecieru

  • 4-5 łyżek oleju roślinnego

  • 2-3 liście laurowe

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • sól, świeżo mielony pieprz czarny

  • szczypта cukru

  • majeranek lub tymianek

  • świeża natka pietruszki do dekoracji

  • mąka do panierowania ryby

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ryby: Filety ryby opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na porcyjne kawałki. Doprawić solą i pieprzem z obu stron, odstawić na 15 minut. Następnie obtaczać każdy kawałek w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do złotego koloru (około 3-4 minuty na stronę). Przełożyć na talerz.

Przygotowanie warzyw: Wszystkie warzywa obrać i pokroić w jednakowe słupki o grubości około 1 cm. Cebulę pokroić w półksiężyce. Na tej samej patelni, na której smażono rybę, podgrzać olej i zeszklić cebulę na średnim ogniu.

Duszenie: Dodać do cebuli marchewkę, pietruszkę i seler. Dusić około 10 minut, często mieszając. Dodać czosnek, koncentrat pomidorowy i paprykę, smażyć 2 minuty. Wlać pół szklanki wody, dodać liście laurowe, szczyptę cukru i przyprawy. Dusić pod przykryciem 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie, ale jeszcze lekko chrupiące.

Łączenie składników: Na dno żaroodpornego naczynia przełożyć połowę warzyw, na nie ułożyć kawałki smażonej ryby, przykryć pozostałymi warzywami. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.

Podawać gorące, posypane świeżą natką pietruszki, z ugotowanym ryżem lub ziemniakami. Danie smakuje wybornie również na zimno następnego dnia.