Składniki:

  • 250g wieprzowiny (schab lub polędwica)

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 pomidory (posiekane w kostkę)

  • 1 opakowanie rukoli

  • parmezan, sól, pieprz, oliwa z oliwek

Wykonanie:

Schab tniemy na plastry ok. 1,5cm grubości (2,5cm w przypadku polędwicy) i przyprawiamy solą i pieprzem.

Czosnek miażdżymy i podsmażamy na oliwie aż się zarumieni, po czym zdejmujemy go z patelni. Na pozostałym na patelni tłuszczu kładziemy plastry mięsa i zwiększamy ogień. Obsmażamy do mocnego zarumienienia. Mięso powinno być całkowicie ścięte, czyli po 4-5 minut z każdej strony (jest to szczególnie istotne dla kobiet w ciąży i karmiących… jeśli nas to nie dotyczy, to mięso może być usmażone w ulubionym stopniu twardości/krwistości). Przekładamy mięso na talerz i przykrywamy folią aluminiową aby nie wystygło.

Patelnię studzimy przez minutę, po czym kładziemy na niskim ogniu, dodajemy łyżkę oliwy, ocet balsamiczny. Podgrzewamy stale mieszając, po chwili dodajemy pomidory i wcześniej podsmażony czosnek – smażymy przez minutę, stale mieszając. Dorzucamy na patelnię rukolę i czekamy aż jej liście zwiotczeją – doprawiamy solą i pieprzem.

Rukolę z pomidorami nakładamy na plastry wieprzowiny i posypujemy parmezanem.