Nasi przodkowie robili mąkę z żołędzi głownie z niedostatku. Dziś wraca ona do łask z uwagi na zdrowotne właściwości. Jest bogatym źródłem potasu, wapnia czy magnezu. Zawiera też dużą ilość dającego poczucie sytości błonnika, a dodatkowym atutem jest obecność witaminy z grupy B. Jak upiec chleb z takiej mąki?

Składniki:

150 g mąki pszennej

100 g mąki żołędziowej

150 g zakwasu żytniego

1 łyżeczka soli

ok 100 ml ciepłej wody

Mąki mieszamy z solą, wodą i zakwasem. Wyrabiamy gęste, gładkie ciasto. Przekładamy je do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy szczelnie i zostawiamy na około dwie godziny w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu wykładamy ciasto na wysypany mąką blat, rozpłaszczamy i formujemy bochenek. Odstawiamy do wyrośnięcia na 5-6 godzin. Pieczemy około 30 minut w nagrzanym wcześniej do temperatury 240°C piekarniku.