Wystarczy zliczyć czas potrzebny na przygotowanie, dodać do tego szczery zachwyt mojej drugiej połówki, a już wiadomo, że postawione zadanie zrealizowano w 100%. Polecam szczególnie jako „danie – koło ratunkowe”, gdy czasu mało.
Składniki (na dwie solidne porcje):
- 1 podwójna pierś z kurczaka
 - 5 plasterków ananasa
 - 200 ml – 300 ml śmietany 18% (w zależności od pożądanej konsystencji)
 - 1 średnia cebula
 - 2-4 ząbków czosnku
 - sól, pieprz, słodka papryka, curry
 - 200g ryżu
 
Wykonanie:
- Najpierw przygotowujemy kurczaka. Obtaczamy go troskliwie w przyprawach (sól, pieprz, papryka, curry) i odstawiamy na 30 min, żeby mięso przeszło aromatami.
 - Następnie podsmażamy cebulkę i czosnek.
 - Dodajemy kurczaka i smażymy 5 min.
 - Ananasa pokrojonego w kostkę wrzucamy do śmietany. Przyprawiamy do smaku tymi samymi przyprawami co mięso i całość wlewamy na patelnie. Teraz wystarczy dusić przez 15 min. W międzyczasie gotujemy ryż i nim się obejrzymy danie leży gotowe na talerzu. Na zdjęciu 1/4 porcji.
 
Smacznego :)
