Co kupić?
- 4 duże pomidory (malinowe lub bawole serca)
- 60g kaszy kuskus
- 1 kulka mozzarelli (około 100 g)
- 1 garść orzechów włoskich
- 2 łyżki natki pietruszki
Jak przygotować?
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
- Ostrym nożem zetnij płaskie kapelusze z pomidorów, łyżeczką wybierz miąższ do wysokiego garnka. Zmiksuj blenderem na gładki, gęsty przecier.
- Zmiksowany miąższ podgrzej.
- Kuskus włóż do miski, zalej podgrzanym miąższem (tak aby przykrywał kaszę na około 1 cm), przykryj talerzem lub pokrywką i odstaw na 5 minut, aby kuskus napęczniał.
- Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią orzechy i praż 2 minuty, następnie je posiekaj.
- Pietruszkę posiekaj, mozzarellę pokrój na małe kawałeczki.
- Orzechy, natkę pietruszki i mozzarellę dodaj do kuskusu, wymieszaj.
- Otrzymanym farszem wypełnij wydrążone pomidory. Przykryj kapeluszami.
- Faszerowane pomidory przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut.
- Podawaj na ciepło lub na zimno. Ciekawe, jak będzie Ci bardziej smakowało!