Co kupić?

  1. 4 duże pomidory (malinowe lub bawole serca)
  2. 60g kaszy kuskus
  3. 1 kulka mozzarelli (około 100 g)
  4. 1 garść orzechów włoskich
  5. 2 łyżki natki pietruszki

Jak przygotować?

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
  2. Ostrym nożem zetnij płaskie kapelusze z pomidorów, łyżeczką wybierz miąższ do wysokiego garnka. Zmiksuj blenderem na gładki, gęsty przecier.
  3. Zmiksowany miąższ podgrzej.
  4. Kuskus włóż do miski, zalej podgrzanym miąższem (tak aby przykrywał kaszę na około 1 cm), przykryj talerzem lub pokrywką i odstaw na 5 minut, aby kuskus napęczniał.
  5. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią orzechy i praż 2 minuty, następnie je posiekaj.
  6. Pietruszkę posiekaj, mozzarellę pokrój na małe kawałeczki.
  7. Orzechy, natkę pietruszki i mozzarellę dodaj do kuskusu, wymieszaj.
  8. Otrzymanym farszem wypełnij wydrążone pomidory. Przykryj kapeluszami.
  9. Faszerowane pomidory przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut.
  10. Podawaj na ciepło lub na zimno. Ciekawe, jak będzie Ci bardziej smakowało!