Karkówka przed grillowaniem powinna być marynowana co najmniej przez 8 godzin. Najlepiej marynować ją jednak już przez całą noc, jeśli ma być spożyta następnego dnia.
Dziś zdradzamy dwa proste przepisy na znakomitą marynatę do pysznej karkówki z grilla!
Przepis 1
- 1 łyżka ketchupu łagodnego luk pikantnego,
- 1 łyżka musztardy sarepskiej,
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego,
- 1 łyżeczka papryki ostrej i słodkiej,
- 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku.
Przepis 2
- 3 łyżki musztardy sarepskiej,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
- 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu,
- ½ łyżeczki rozmarynu,
- ½ łyżeczki papryki słodkiej.
Wszystkie składniki marynaty należy ze sobą starannie wymieszać, a następnie natrzeć nimi pokrojone na około 1 cm plastry mięso. A następnie tak zamarynowane mięso schować do lodówki co najmniej na kilka godzin.