Karkówka przed grillowaniem powinna być marynowana co najmniej przez 8 godzin. Najlepiej marynować ją jednak już przez całą noc, jeśli ma być spożyta następnego dnia.

Dziś zdradzamy dwa proste przepisy na znakomitą marynatę do pysznej karkówki z grilla!

Przepis 1

  • 1 łyżka ketchupu łagodnego luk pikantnego,
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej,
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej i słodkiej,
  • 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku.

Przepis 2

  • 3 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
  • 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu,
  • ½ łyżeczki rozmarynu,
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej.

Wszystkie składniki marynaty należy ze sobą starannie wymieszać, a następnie natrzeć nimi pokrojone na około 1 cm plastry mięso. A następnie tak zamarynowane mięso schować do lodówki co najmniej na kilka godzin.