SKŁADNIKI:

  • 4 porcje dorsza (8 filetów) 500 g

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki

  • pół selera

  • por (biała część)

  • 5 ziarenek pieprzu

  • 4 ziarenka ziela angielskiego

  • 2 listki laurowe

  • sok z cytryny

  • natka pietruszki

  • sól i cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Filety umyj i posól. Marchewkę, pietruszkę i seler umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce, białą część pora pokrój w plasterki.

Do garnka nalej wody i zagotuj ją.

Na garnek nałóż sitko do gotowania na parze, włóż do niego przygotowane warzywa i przyprawy, gotuj je ok. 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodaj rybę i gotuj jeszcze 14–15 minut.

Rybę i warzywa wyjmij delikatnie łyżką cedzakową. Gotowego dorsza podawaj skropionego sokiem z cytryny i posypanego posiekaną natką pietruszki. Możesz też przygotować do niego lekki sos cytrynowy.