SKŁADNIKI:
-
4 porcje dorsza (8 filetów) 500 g
-
2 marchewki
-
2 pietruszki
-
pół selera
-
por (biała część)
-
5 ziarenek pieprzu
-
4 ziarenka ziela angielskiego
-
2 listki laurowe
-
sok z cytryny
-
natka pietruszki
-
sól i cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Filety umyj i posól. Marchewkę, pietruszkę i seler umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce, białą część pora pokrój w plasterki.
Do garnka nalej wody i zagotuj ją.
Na garnek nałóż sitko do gotowania na parze, włóż do niego przygotowane warzywa i przyprawy, gotuj je ok. 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodaj rybę i gotuj jeszcze 14–15 minut.
Rybę i warzywa wyjmij delikatnie łyżką cedzakową. Gotowego dorsza podawaj skropionego sokiem z cytryny i posypanego posiekaną natką pietruszki. Możesz też przygotować do niego lekki sos cytrynowy.