SKŁADNIKI:

- 1 kg ziemniaków

– 4 łyżki mąki

- 3 jajka

- sól i pieprz

- 40 dag ugotowanej wołowiny

- 1 cebula

- 5 dag masła

- 1 czerstwa bułka

 

Połowę umytych i obranych ziemniaków musimy zetrzeć na drobnej tarce, a następnie odcisnąć wodę do miseczki. Po odlaniu wody do ziemniaków dodajemy skrobię, która osiadła na dnie miseczki. Resztę ziemniaków gotujemy, studzimy i mielimy. Ugotowane ziemniaki mieszamy z surowymi, dodajemy mąkę, 2 jajka i sól. Całość chwilę zagniatamy. Następnie mielimy ugotowaną wołowinę z przesmażoną na maśle cebulą oraz namoczoną i odciśniętą bułką. Dodajemy jajko i przyprawiamy. Z masy ziemniaczanej formujemy placuszki, do których łyżeczką nakładamy farsz i sklejamy. Tak przygotowane kulki wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy przez 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pyzy idealnie smakują podane ze skwarkami z boczku przesmażonego z cebulą.

 

Za: ulx.pl