Składniki na kluski kładzione:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- około 2 szklanki wody
- sól
Okrasa:
-
300 gramów świeżego boczku
-
1 cebula
Boczek kroimy w kostkę i smażymy, aż się zrumieni. Dodajemy pokrojoną cebulę i razem smażymy, aż zrobi się złota. Do miseczki wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli. Po wymieszaniu dodajemy mąkę i szklankę wody. Ciasto wyrabiamy łyżką, stopniowo dolewając pozostałą wodę.
Do dużego garnka wlewamy wodę, którą należy osolić. Kiedy zacznie wrzeć, nabieramy jedną trzecią łyżki ciasta i wrzucamy na wrzątek, za każdym razem maczają w nim łyżkę. Po wypłynięciu wszystkich klusek na wierzch gotujemy na mniejszym ogniu około 4-5 minut. Gotowe kluski odcedzamy z wody, wykładamy na talerz i polewamy skwarkami z cebulą.