Kuchnia z dzieciństwa: kluski kładzione ze skwarkami
Fot. screenshot - YouTube (MagdalenkoweFrykasy)

Kuchnia z dzieciństwa: kluski kładzione ze skwarkami

Kluski kładzione, polane skwarkami i cebulą to danie, które przypomni nam dzieciństwo. W dodatku jego przygotowanie nie sprawi większych problemów.

Składniki na kluski kładzione:

 

    2 szklanki mąki pszennej

    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    1 jajko

    około 2 szklanki wody

    sól

 

Okrasa:

 

    300 gramów świeżego boczku

    1 cebula

 

Boczek kroimy w kostkę i smażymy, aż się zrumieni. Dodajemy pokrojoną cebulę i razem smażymy, aż zrobi się złota. Do miseczki wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli. Po wymieszaniu dodajemy mąkę i szklankę wody. Ciasto wyrabiamy łyżką, stopniowo dolewając pozostałą wodę.

Do dużego garnka wlewamy wodę, którą należy osolić. Kiedy zacznie wrzeć, nabieramy jedną trzecią łyżki ciasta i wrzucamy na wrzątek, za każdym razem maczają w nim łyżkę. Po wypłynięciu wszystkich klusek na wierzch gotujemy na mniejszym ogniu około 4-5 minut. Gotowe kluski odcedzamy z wody, wykładamy na talerz i polewamy skwarkami z cebulą.

Za: dompelenmiety.pl

///