Wystarczy zamykany woreczek foliowy, do którego należy włożyć świeże ogórki razem z koprem, czosnkiem i chrzanem.
SKŁADNIKI
1 kg ogórków gruntowych
1 łyżka soli (najlepiej kamiennej niejodowanej do przetworów)
korzeń chrzanu (dł. ok. 10 cm)
1 łyżka ziaren gorczycy
5 ząbków czosnku
2 gałązki kopru z baldaszkami (ew. pęczek koperku)
opcjonalnie: 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść chrzanu
woreczek strunowy
Po dokładnym wymyciu ogórków, odcięciu końcówek i oprószeniu solą, wrzucamy je do woreczka. Następnie dorzucamy pokrojony w małe kawałki korzeń chrzanu oraz pokrojone na plasterki ząbki czosnku. Możemy dodać też zgniecione ziarenka ziela angielskiego oraz liść chrzanu. Dodajemy też gorczycę. Następnie zamykamy woreczek i delikatnie nim potrząsamy, aby przyprawy równomiernie się rozłożyły. Tak przygotowane ogórki przechowujemy przez 4 godziny w lodówce, a przez kolejne 20 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie będą już doskonałe.
Za: beszamel.se.pl