składniki:
• 1,2 kg boczku bez skóry
• 1 główka czosnku
• 3 łyżki majeranku
• sól
• pieprz
• 2 łyżki miodu
• ostra papryka w płatkach około 1 łyżeczki
• 1 szklanka piwa bezglutenowego lub zwykłego ewentualnie kwasu chlebowego
Boczek należy umyć i osuszyć. Solimy go z obu stron i układamy na desce. Smarujemy miodem i posypujemy majerankiem oraz papryką. Zwijamy i obwiązujemy sznurkiem. Następnie obsypujemy pozostałym majerankiem, przeciśniętym przez prasę czosnkiem, papryką i polewamy miodem. Układamy na blasze, podlewając piwem. Pieczemy przez około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, co pewien czas polewając i obracając na drugą stronę. Tak przygotowany boczek idealnie sprawdzi się podany na desce jako przekąska na letniej biesiadzie.
Za: olgasmile.com