Składniki
farsz mięsno-warzywny
650 g wołowiny, mielonej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki oliwy
1 puszka pomidorów
1 i 1/2 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki pieprzu
1 i 1/2 łyżeczki soli
6 małych dyni hokkaido
trochę oliwy
sól
125 g mozzarelli (1 kulka)
Po umyciu dyni, odkrojeniu „czapeczek” i wydrążeniu nasion, każdą połówkę i „czapeczkę” smarujemy oliwą i posypujemy niewielką ilością soli. Układamy je otwarciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a obok układamy „czapeczki”. Pieczemy przez ok. 20 min. w 200ºC.
Następnie siekamy drobno cebulę, przeciskamy przez praskę czosnek oraz kroimy w drobną kostkę marchewkę i łodygi selera.
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, do której wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy czosnek, marchewkę i seler. Do podsmażonych warzyw dodajemy zmieloną wołowinę, tymianek, rozmaryn i pieprz. Całość smażymy przez ok. 8 min. Dodajemy pomidory z puszki, solimy i smażymy przez kolejnych 10 minut.
Farsz wkładamy do podpieczonej dyni i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 25 min. 10 min. przed końcem wyciągamy z piekarnika, aby ułożyć na mięsie mozzarellę.
Za: fotokulinarnie.pl