Składniki

farsz mięsno-warzywny

    650 g wołowiny, mielonej

    1 duża cebula

    2 ząbki czosnku

    1 duża marchewka

    2 łodygi selera naciowego

    2 łyżki oliwy

    1 puszka pomidorów

    1 i 1/2 łyżeczka tymianku

    1/2 łyżeczki rozmarynu

    1/2 łyżeczki pieprzu

    1 i 1/2 łyżeczki soli

 

    6 małych dyni hokkaido

    trochę oliwy

    sól

  

    125 g mozzarelli (1 kulka)

 

Po umyciu dyni, odkrojeniu „czapeczek” i wydrążeniu nasion, każdą połówkę i „czapeczkę” smarujemy oliwą i posypujemy niewielką ilością soli. Układamy je otwarciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a obok układamy „czapeczki”. Pieczemy przez ok. 20 min. w 200ºC.

Następnie siekamy drobno cebulę, przeciskamy przez praskę czosnek oraz kroimy w drobną kostkę marchewkę i łodygi selera.

W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, do której wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy czosnek, marchewkę i seler. Do podsmażonych warzyw dodajemy zmieloną wołowinę, tymianek, rozmaryn i pieprz. Całość smażymy przez ok. 8 min. Dodajemy pomidory z puszki, solimy i smażymy przez kolejnych 10 minut.

Farsz wkładamy do podpieczonej dyni i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 25 min. 10 min. przed końcem wyciągamy z piekarnika, aby ułożyć na mięsie mozzarellę.

Za: fotokulinarnie.pl