Składniki:

  •  1 większa młoda cukinia - około 440 g

  •  3 płaskie łyżki mąki pszennej lub skrobi

  •  5 łyżek bułki tartej - może być bezglutenowa

  •  2 średnie jajka

  •  6 łyżek oleju do smażenia

  •  przyprawy: łyżeczka soli, po pół płaskiej łyżeczki pieprzu i słodkiej papryki

Od dokładnie umytej cukinii odkrój dwa końce i pokrój ją w cienkie plasterki. Każdy z nich natrzyj solą i odstaw na 20 minut. Po tym czasie osusz każdy z plasterków ręcznikiem papierowym i delikatnie oprósz talarki z obu stron pieprzem i słodką papryką. Następnie przygotuj trzy miseczki. Do pierwszej wsyp trzy łyżki mąki pszennej, w drugiej rozbełtaj dwa jaja, a do trzeciej wsyp pięć łyżek bułki tartej. Obtaczaj talarki w mące, następnie przekładaj je do jajek, a na koniec obtaczaj w bułce tartej. Tak przygotowane plasterki smaż na rozgrzanej patelni.