Tag

Tag: żydzi

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem żydzi.

Zdj. Archiwum diecezjalne, Tarnów (edytowane)

Pamiętamy

Kapłani, którzy oddali życie za Żydów

Przyjaźnie kapłańsko-żydowskie w Polsce były czymś naturalnym. To tłumaczy fakt, że ok. tysiąca księży w naszym kraju było zaangażowanych w ratowanie ludności żydowskiej podczas Holokaustu. Niektórzy oddali życie, ratując braci wyznania mojżeszowego

Przygody Jonnego Danielsa i Żyda-Farmazona

Tylko u nas

Przygody Jonnego Danielsa i Żyda-Farmazona

Na początek jestem zmuszony zastrzec, iż niniejszy artykuł nie ma na celu siania mowy nienawiści, propagowania treści antysemickich, czy uderzania w jakąkolwiek grupę społeczną, religijną czy mniejszość narodową. Poniższy tekst przedstawia konkretne wydarzenia, fakty i wypowiedzi, a zaprezentowane tu postaci mają bezpośrednie odniesienie do realnych osób, występujących na co dzień w życiu publicznym, politycznym, gospodarczym i medialnym naszego kraju. Krótko mówiąc: niniejsza historia oparta jest, w co trudno uwierzyć, „na faktach autentycznych”, a wszelkie podobieństwo do prawdziwych postaci i aktualnych wydarzeń jest zamierzone, i nie jest, o zgrozo, przypadkowe.

Żydzi i komunizm w perspektywie ewolucjonistycznej

Izrael i Żydzi

Żydzi i komunizm w perspektywie ewolucjonistycznej

Dostrzeganie roli Żydów w ruchach niszczących cywilizacje zachodnią, w tym na lewicy i wśród komunistów, jest obecnie uznawane za zbrodnie i uznawane za złamanie tabu. Dostrzeganie procesów społecznych nie jest jednak żadnym antysowietyzmem, czyli poglądem opartym na przesądach rasowych, zakładającym potrzebę ograniczenia praw Żydów czy ich eksterminacji. Antysemityzmem nie jest realizm w ocenie sytuacji społecznej, nie jest postulat odebrania Żydom nienależnych im przywilejów osiągniętych i realizowanych kosztem społeczeństwa, ani danie prawa do obrony zachodniej cywilizacji zagrożonej przez promowane przez Żydów szkodliwe idee społeczne.

Wojska sowieckie. Jak witali je nasi żydowscy sąsiedzi

Wojska sowieckie. Jak witali je nasi żydowscy sąsiedzi

Związek Radziecki zapamiętałem wprowadzonym zaraz przez Armię Czerwoną głodem. Może powinienem napisać: głodem, rabunkiem i terrorem. Ale ja miałem wtedy 8 lat i 10 miesięcy prawie i zapamiętałem najlepiej głód, chociaż tak naprawdę to zabrane mi buty też doskonale pamiętam.

,,The Washington Post'' bezczelnie opluwa Polaków

Antypolonizm

,,The Washington Post'' bezczelnie opluwa Polaków

,,Nazistowscy strażnicy nie byli jedynymi, którzy zabijali Żydów w trakcie Holocaustu. Niektóre społeczności - choć nie wszystkie - robiły to same wcześniej. Dlaczego?'' - brzmi tytuł skrajnie skandalicznego artykułu opublikowanego na łamach ,,The Washington Post''. Tytuł ten wystawił sobie naprawdę fatalne świadectwo, wpuszczając na swoje łamy tekst podobnie kłamliwy. Jak widać komuś bardzo zależy, by oskarżyć Polaków o zbrodnie, których dokonali Niemcy.

Żydzi w Polsce. Naród wyjątkowy

Izrael i Żydzi

Żydzi w Polsce. Naród wyjątkowy

Żydzi jako naród nie dają się wtłoczyć w żaden europejski szablon. To właśnie w wyjątkowości tej nacji należy szukać przyczyny, dla której nigdy nie doszło do jej asymilacji w Polsce.

Zdj. Tiia Monto, CC BY SA 3.0, Wikimedia Commons

Izrael i Żydzi

Apel prawników żydowskich do polskiego rządu

Międzynarodowe Stowarzyszenie Adwokatów i Prawników Żydowskich (IAJLJ) zwróciło się do polskich władz o wydanie wytycznych dotyczących stosowania przez prokuraturę przepisów ustawy o IPN, zgodnie z treścią przyjętej w czerwcu deklaracji premierów Polski i Izraela. W apelu zaznaczono, że IAJLJ chce zapewnienia, że ustawa o IPN „nie stanie się podstawą jakichkolwiek postępowań prawnych dotyczących swobody wypowiedzi na temat historii oraz wolności badań nad wszystkimi aspektami Holokaustu”.

Fot. Jan Bodakowski

Tylko u nas

Jan Bodakowski: Antykatolicki, syjonistyczny ,,Marsz dla Jezusa'' pod żydowskimi flagami

Nie ma zbawienia poza Kościołem katolickim. Katolicyzm jest jedyna droga zbawienia. Herezje protestanckie nie prowadzą do zbawienia, tylko od Boga oddalają. Katolicyzm jest ideową matrycą narodu polskiego. Wykorzenianie katolicyzmu z duszy Polaków, czy to dokonywane przez ateistów, czy dokonywane przez innowierców, w tym i protestantów, jest aktem antynarodowym i destruktywnym dla życia społecznego.

150 mln na Teatr Żydowski od Platformy i HGW

Izrael i Żydzi

150 mln na Teatr Żydowski od Platformy i HGW

Jak informuje portal „warszawa.naszemiasto.pl”, rządzona przez Platformę Obywatelską i Hannę Gronkiewicz Walc, Warszawa przeznaczy 150 milionów na Teatr Żydowski. Budowa nowej siedziby Teatru Żydowskiego to jedna z najważniejszych inwestycji samorządowych władz stolicy, które niedawno rozwiązały patriotyczny marsz ku czci Powstańców Warszawskich – co doskonale pokazuje z jakim żywiołem etnicznym wolą się utożsamiać politycy opozycji.