Czy Żydzi ciągle są narodem wybranym?
Roman Zając Któż jak Bóg 6/2015 Czy Żydów można nadal nazywać narodem wybranym? Podobno żydowski Talmud jest dziełem wymierzonym przeciwko chrześcijaństwu. Czy to prawda?
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem żydzi.
Roman Zając Któż jak Bóg 6/2015 Czy Żydów można nadal nazywać narodem wybranym? Podobno żydowski Talmud jest dziełem wymierzonym przeciwko chrześcijaństwu. Czy to prawda?
Benedykt XVI broni się przed zarzutem, jakoby opowiadał się za prowadzeniem działalności misyjnej wśród Żydów. „Takie stwierdzenie jest po prostu fałszywe” – napisał Papież Senior w najnowszym wydaniu teologicznego miesięcznika Herder Korrespondenz. We wrześniu na łamach tego czasopisma zarzut prowadzenia działalności misyjnej wśród Żydów i uprawiania antyjudaizmu postawił Papieżowi Seniorowi niemiecki dogmatyk prof. Michael Böhnke z Wuppertalu.
Liberałowie wystąpili niedawno z pełną siłą, z ignorancją w pełni widoczną dla wszystkich, kiedy obwiniali prezydenta Donalda Trumpa za liczącą tysiąclecia nienawiść do Żydów, która znalazła kolejnego akolitę w osobie Roberta Bowersa, człowieka, który zabił 11 modlących się Żydów w synagodze Tree of Life w Pittsburghu.
Dr Jerzy Targalski bezlitośnie obnaża brednie, które kryją się za koncepcją Wielkiej Chazarii. Według niej żydzi aszkenazyjscy mieliby nie być semitami, ale potomkami Chazarów, a co za tym idzie - ich praojczyzną miałyby być obszary stepowe między Dnieprem a Morzem Kaspijskim. To miałoby sprawić, że to Żydzi obalili reżim Janukowycza, bo chcą przejąć władzę na terytorium Ukrainy. Mieliby przesiedlić się do tego kraju - i co więcej przynieść ze sobą broń atomową. A to miałoby z kolei stanowić dla Polski duże zagrożenie.
Policja żydowska miała bardzo złą opinię jeszcze przed wysiedleniem. W przeciwieństwie do policji polskiej, która nie brała udziału w łapankach do obozu pracy, policja żydowska parała się tą ohydną robotą.
"Proszę sobie gęby Żydami i Holokaustem nie wycierać!"- pisze prof. Jan Hartman na swoim blogu w serwisie polityka.pl. To komentarz do wypowiedzi wicepremiera Piotra Glińskiego w wywiadzie na łamach tygodnika "Wprost".
We wczorajszym programie "Polityka na ostro" w Polsat News doszło do ostrej wymiany zdań. Jednym z tematów była wypowiedź wicepremiera Piotra Glińskiego o tym, że język stosowany obecnie wobec PiS przypomina ten stosowany przez Goebbelsa wobec Żydów. W obronie prof. Glińskiego stanął poseł Marek Jakubiak. Wpędziło to w konsternację prowadzącą oraz pozostałych gości.
Wicepremier Piotr Gliński odniósł się na Twitterze do zamieszania po wczorajszym wywiadzie dla tygodnika "Wprost". Czy minister kultury i dziedzictwa narodowego rzeczywiście stwierdził, że opozycja traktuje PiS jak Goebbels Żydów?
Ksiądz profesor Tadeusz Guz to uczony niewahający się podejmować tematów trudnych, ba, najtrudniejszych. W związku z tym spotyka się z niejednokrotnie zajadłymi atakami. Ostatnio został oskarżony przez Polską Radę Chrześcijan i Żydów o antysemityzm. ,,Niektóre wygłaszane przez niego tezy są całkowicie niezgodne z prawdą i absolutnie niedopuszczalne'' - napisała Rada w liście przesłanym na ręce abp. Stanisława Budzika, metropolity lubelskiego, oraz ks. prof. Antoniego Dębińskiego, rektora KUL, gdzie wykłada ks. prof. Tadeusz Guz.
Ronald S. Lauder ze Światowego Kongresu Żydów skrytykował Niemców za ich politykę w kwestii zwrotu zrabowanych dzieł sztuki żydowskim właścicielom. Jak powiedział w rozmowie z ,,Welt am Sonntag'', inne państwa radzą sobie z tym tematem lepiej od Niemców. To Wielka Brytania, Stany Zjednoczone, Austria. Lauder wskazał, że Niemcy ,,zrobiły tu za mało''.
Bardzo mocne słowa padły w rozmowie wicepremiera Piotra Glińskiego z „Wprost”. Stwierdził on, że Prawo i Sprawiedliwość traktowane jest przez opozycję „jak Żydzi przez Goebbelsa”.
Jednym z charakterystycznych rysów protestantyzmu jest samowynie-sienie przez samojudaizację. Chociaż trudno traktować poważnie spiskowąteorię powstania protestantyzmu jako „zemsty rabinów" za kradzież Mesjasza, to nie da się ukryć, że wpływy cywilizacji żydowskiej na mentalność Europejczyków są dużo silniejsze w krajach protestanckich niż katolickich.
Otaczał mnie ocean zdrady, podłości, sprytu i okrucieństwa, byłem oddalony o dwa tysiące mil od ziemi Kanaan i o dwa tysiące lat od Drugiej Świątyni i oto znalazłem ludzi z obcych narodów, którzy mieli wyryte w sercach słowa Dawida i Izajasza. Był to prawdziwy cud. Czułem to w najgłębszych zakamarkach serca, ale w jakiś sposób nie chciałem uznać całej pełni i wszystkich implikacji tego faktu.
Żydzi jako Naród Wybrany zajmują szczególne miejsce w Boskiej ekonomii zbawienia. Ich misja - nawet po odrzuceniu przez judaizm Chrystusa jako Mesjasza - pozostaje w dalszym ciągu przedmiotem zainteresowań chrześcijan. W obecnym stuleciu po doświadczeniach holocaustu, po powstaniu państwa Izrael i po Soborze Watykańskim II zmienia się stosunek chrześcijan do swoich starszych braci w wierze. Postępuje dialog chrześcijańsko-judaistyczny, rozwija się „teologia po Oświęcimiu"...
Polski nie było wówczas na mapie Europy, ale większość żydowskich kobiet i dziewczynek (czasem 12-letnich), które trafiły do burdeli Ameryki Południowej, pochodziła z terenów zamieszkiwanych przez Polaków. Stąd hiszpańskie określenie na kobiety z Polski: polacas.