Tag

Tag: żydzi

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem żydzi.

Jerzy Bukowski: O wspólny front obrony Polski

Jerzy Bukowski: O wspólny front obrony Polski

Być może w trakcie przygotowywania nowelizacji ustawy o Instytucie Pamięci Narodowej popełniono jakieś błędy, ale negatywna reakcja na nią sporej części izraelskich, niemieckich, amerykańskich oraz ukraińskich polityków i mediów powinna skłonić naszą opozycję do zajęcia zdecydowanego stanowiska w obronie polskiej racji stanu, zwłaszcza że Prezydent RP już ją podpisał ją, ale zarazem odesłał do Trybunału Konstytucyjnego w trybie następczym, co umożliwi korektę jej najbardziej kontrowersyjnych zapisów.

Dr Piotr Gontarczyk: Holokaust jako sposób na interesy

Dr Piotr Gontarczyk: Holokaust jako sposób na interesy

Dr Piotr Gontarczyk z Instytutu Pamięci Narodowej obnaża kłamstwa, których dopuszczają się środowiska żydowskie w sprawie Holocaustu i oskarżania Polaków. W rozmowie z ,,Polskim Radiem'' tłumaczy też, dlaczego nie można mówić o odpowiedzialności państwa polskiego.

HGW, fot. Adrian Grycuk lic. CC BY-SA 3.0 via Wikipedia, zdj. edytowane

Krzysztof Szczerski: Cena jest wysoka, ale warto ją zapłacić

,,Płacimy dzisiaj dużą cenę za tę ustawę. Za to podjęcie sprawy dobrego imienia Polski i prawdy historycznej. Cena jest wysoka. Nie można udawać, że tak nie jest. Ale jeśli efektem będzie to, że uda nam się ten poziom zakłamania, tego niedomówienia zmniejszyć, to będzie warto'' - zadeklarował szef gabinetu prezydenta, Krzysztof Szczerski.

Fot. Zbigniew Czernik via Wikipedia, CC BY 3.0

Sumliński: Decyzja prezydenta przypomina siedzenie na barykadzie

„Jest bowiem dla mnie oczywistą oczywistością, że prawdziwy prezydent Polski, czyli ten, który reprezentuje interes Polaków, a nie Izraelitów, podpisze ustawę o nowelizacji IPN bez mrugnięcia okiem – nie mam co do tego najmniejszych wątpliwości! Tu bowiem o żadnym weto czy o Trybunale Konstytucyjnym i mowy być nie może. Dziwi mnie co prawda, że pan Prezydent nie podpisał ustawy momentalnie po jej przeczytaniu, ale traktuję to wyłącznie w kategoriach PR, pewnego rodzaju „gry”, która ma pokazać, ile to od niego zależy. Szkopuł w tym, że tą akurat sprawą grać nie powinien – bo że tak to ujmę, to zbyt poważna rozgrywka, by nią pogrywać. Powinien ją podpisać w trymiga i zamknąć wszelkie spekulacje. Kropka.

Decyzja Dudy. Twitter komentuje

Decyzja Dudy. Twitter komentuje

Decyzja prezydenta Andrzeja Dudy w sprawie nowelizacji ustawy o IPN wywołuje ogromne emocje i jest szeroko komentowana na Twitterze. Samo Prawo i Sprawiedliwość wydaje się być zadowolone. Wdzięczność Prezydentowi wyraził między innymi wiceszef resortu sprawiedliwości, Patryk Jaki.

fot. tiia monto, lic. CC BY-SA 3.0

Ks. Zieliński: Nie dajmy się sprowokować

Konflikt polsko-żydowski, który wybuchł akurat w rocznicę wyzwolenia niemieckiego obozu Auschwitz, dotyka mnie jako Polaka, katolika i księdza. Jako Polaka, bo ten spór może być dla nas bardzo kosztowny. Jako katolika i księdza zaś dlatego, że często bywając w ojczyźnie Chrystusa, mogłem tam ostatnio czuć się jak u siebie, wśród przyjaciół. Podobnie mogli się czuć Żydzi w Polsce. Teraz boję się wzrostu nastrojów antysemickich w Polsce i antypolskich w Izraelu.

Sikorski: Antysemickie szambo wybiło, a Kaczyński...

Sikorski: Antysemickie szambo wybiło, a Kaczyński...

Były szef MSZ Radosław Sikorski, ten od ,,robienia laski Amerykanom'', dziś uczy Prawo i Sprawiedliwość, jak prowadzić politykę zagraniczną. Autor słynnego ,,hołdu berlińskiego'' uważa, że partia Jarosława Kaczyńskiego doprowadziła do katastrofy wizerunkowej,a sam Kaczyński jest... prowincjonalny.

Paweł Kukiz przeprasza za swoje błędy

Paweł Kukiz przeprasza za swoje błędy

Paweł Kukiz przeprasza. Za to, że do Sejmu wprowadził narodowców. Muzyk i szef Kukiz'15 skomentował na Facebooku wczorajszą demonstrację środowisk narodowych pod Pałacem Prezydenckim. Ocenił ją niezwykle krytycznie, ale nie oszczędził także... samego siebie.

fot. Arno Mikkor, lic. CC BY-SA 2.0 via Flickr

Witold Waszczykowski o... Polsce resortowej za PiS

,,Podoba mi się wypowiedź premiera Jana Olszewskiego, który powiedział, że prezydent z jednej strony mógłby podpisać, ale przynajmniej pewne elementy tej ustawy przesłać do TK, aby dać pewien czas na debatę, której domagają się nasi partnerzy zagraniczni. Być może to jest rozwiązanie, ale decyzja jest oczywiście, prezydenta'' - powiedział Waszczykowski.