Tag

Tag: żydzi

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem żydzi.

Zdj. wikimedia commons, domena publiczna, lic. CC0

W 1939 Żydzi bimbrem i chlebem witali Sowietów

Związek Radziecki zapamiętałem wprowadzonym zaraz przez Armię Czerwoną głodem. Może powinienem napisać: głodem, rabunkiem i terrorem. Ale ja miałem wtedy 8 lat i 10 miesięcy prawie i zapamiętałem najlepiej głód, chociaż tak naprawdę to zabrane mi buty też doskonale pamiętam.

Prof. Marek Jan Chodakiewicz: Marcowe knucie

Prof. Marek Jan Chodakiewicz: Marcowe knucie

Jak obronić się przed nadchodzącą falą potwarzy oczerniających Polskę i Polaków w związku z upamiętnianiem studenckiej rewolty z marca 1968 r.? Należy poznać bezpośrednie przyczyny przemocy, czystek i emigracji. Po 1956 r. frakcje wewnątrzpartyjne zwalczały się w ukryciu. Chamokomuna rosła w siłę, szczególnie że poparcie dostała od KGB. Ubeckiego gen. Mieczysława Moczara i jego grandę popierali czołowi czekiści, tacy jak Aleksandr Szelepin, Władimir Siemiczastny, Jurij Andropow. Ufali mu, bo Moczar to nie tylko Nikołaj Demko, syn carskiego stupajły z Łodzi i prawosławny, ale również działacz Komunistycznej Partii Polski, agent GRU, a następnie w PPR, GL-AL oraz w UB. Sowieci pamiętali jak w 1948 r. Moczar deklarował: „Związek Radziecki nie jest tylko naszym sojusznikiem, to jest powiedzenie dla narodu. Dla nas, dla partyjniaków Związek Radziecki jest naszą Ojczyzną, a granic naszych nie jestem w stanie dziś określić, dziś są za Berlinem, a jutro na Gibraltarze”.Gdy sowiecki ambasador w

Leszek Żebrowski dla Frondy: Polacy, Żydzi, zbrodnie. Czas na fakty

Leszek Żebrowski dla Frondy: Polacy, Żydzi, zbrodnie. Czas na fakty

Luiza Dołęgowska, fronda.pl: Wspomniał Pan w swoim ostatnim wykładzie w Krakowie (27 października), że 2/3 osób z Komitetu Centralnego PZPR (z osiemdziesięciu kilku) było pochodzenia żydowskiego. Jakie znaczenie ma ta informacja dzisiaj i czy ten stan miał szersze przełożenie - na politykę i gospodarkę Polski?

Kukiz: Mówię to ja, któremu Żyd-komunista zamordował Dziadka, a Ojca wysłał na Syberię

Kukiz: Mówię to ja, któremu Żyd-komunista zamordował Dziadka, a Ojca wysłał na Syberię

Izraelski polityk Jair Lapid, który chciałby zastąpić na fotelu premiera kraju Benjamina Netanjahu, stał się protagonistą bezczelnej nagonki prowadzonej przeciwko Polsce. Na Twitterze napisał o Polsce i Polakach bzdury tak olbrzymie, że w gruncie rzeczy należałoby przestać traktować tego człowieka jako osobę cywilizowaną. Szef Kukiz'15 Paweł Kukiz postanowił jednak odpowiedzieć Lapidowi i na facebooku w kilku akapitach wyłożył oskarżającemu Polaków Żydowi, w czym rzecz, gdy idzie o Holocaust.

Adam Michnik: PiS mówi głosem Moczara. A czyim głosem mówi Michnik?

Adam Michnik: PiS mówi głosem Moczara. A czyim głosem mówi Michnik?

,,Polscy miłośnicy „dobrej zmiany” i „nowej polityki historycznej” wpadli na pomysł, że prawdę historyczną mają ustalać ustawa o IPN i kodeks karny [...] Znam tę melodię i ten charakter pisma – to muzyka i słowa komunistów Mieczysława Moczara z 1968 r. Ci z kolei powtarzali monologi przedwojennych faszystów z ONR'' - pisze Adam Michnik na łamach ,,Gazety Wyborczej'..

Krótko i w punkt. Tak A. Klarenbach ,,gasi'' rozmówcę

Krótko i w punkt. Tak A. Klarenbach ,,gasi'' rozmówcę

W programie ,,Minęła 20'' TVP Info gościem był wczoraj Szalom Ber Stambler, polski rabin, który w rozmowie z Adrianem Klarenbachem mówił o konflikcie dyplomatycznym Polski i Izraela. Chodzi o znowelizowaną ustawę o IPN, która nakłada sankcje karne za fałszowanie historii i przypisywanie Polakom udziału w niemieckich zbrodniach.

Screenshot YouTube - wsensie.tv / Pixabay, CC 0

Tylko u nas

Kto wygrywa na sprawie Żydów? Stanisław Pięta dla Frondy

Damian Świerczewski, Fronda.pl: Izrael bardzo ostro krytykuje polską nowelizacją ustawy o IPN. Wielu Polaków zachodzi w głowę – skąd właściwie ten atak? Dlaczego właśnie teraz, skoro minister Jaki podkreślał, że strona izraelska od roku nie miała żadnych zastrzeżeń do nowelizacji mimo, że znała jej założenia?

fot. David Shankbone, lic. CC BY-SA 3.0 via Wikipedia

Zaremba: To opcja nuklearna. Jak przekonać Izrael?

,,Izrael rządzony przez swoją prawicę przypuścił atak nuklearny. Bo czym innym jest żądanie zmiany dopiero co uchwalonego prawa o IPN? [...] Mści się podporządkowywanie polityki zagranicznej komunikatom do wewnątrz kraju. Nie zmienia to faktu, że w zasadniczej sprawie polski rząd ma rację: Polska jako kraj i społeczeństwo nie uczestniczyła w Holocauście, który został przeprowadzony przez okupantów z nazistowskich Niemiec'' - pisze na łamach ,,Dziennika Gazety Prawnej'' Piotr Zaremba.

Niemieckojęzyczne media szkalują Polskę razem z Izraelem

Niemcy

Niemieckojęzyczne media szkalują Polskę razem z Izraelem

Niemieckie media w sporze Polski z Izraelem o politykę historyczną miałyby doskonałą okazję, by poprawić polsko-niemieckie stosunki. Niestety, korzystają raczej z możliwości ich... pogorszenia, bo poczytne tytuły prasowe Polaków po prostu atakują. Co ciekawe oliwy do ognia dolewają też sami niemieckojęzyczni Żydzi.