Niemieccy Żydzi boją się o życie
"Deutsche Welle" opublikował przerażający reportaż na temat sytuacji Żydów w Niemczech. Jak się okazuje, niemieccy Żydzi z Dessau boją się o swoje życie, dostają listy z pogróżkami, a władza nie chce im pomóc.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem żydzi.
"Deutsche Welle" opublikował przerażający reportaż na temat sytuacji Żydów w Niemczech. Jak się okazuje, niemieccy Żydzi z Dessau boją się o swoje życie, dostają listy z pogróżkami, a władza nie chce im pomóc.
Lewicowa niemiecka "Süddeutsche Zeitung" nie ma wątpliwości, że nagroda Nobla dla Olgi Tokarczuk ma bardzo czytelny podtekst polityczny.
- Nieznany sprawca ostrzelał w środę z karabinu maszynowego ludzi przed synagogą w mieście Halle w kraju związkowym Saksonia-Anhalt w centralnych Niemczech. Co najmniej dwie osoby zginęły, a wiele zostało rannych - podała na Twitterze miejscowa policja.
Działalność żydowskich konfidentów Gestapo z grupy Lonka Skosowskiego, i innych siatek żydowsko - niemieckich agentów, rychło przyciągnęła uwagę AK, zarówno na szczeblu Komendy Głównej jak i lokalnym. Podobnie inne organizacje podziemne zwróciły pilną uwagę na "pracę" żydowskich konfidentów, przykładem może tu być. komunistyczne podziemie (PPR, GL potem AL), które trudno posądzać o wrogość do Żydów.
Żydzi chcą zdecydować, kto będzie rządził polskim Muzeum Historii Żydów Polskich "Polin". Dziennik "Haaretz" przekonuje, że jeżeli Polska nie posłucha Tel Awiwu, to dowiedzie... fałszowania historii.
Paweł Jędrzejewski, administrator Forum Żydów Polskich, napisał tekst na kanwie ostatnich wydarzeń związanych z fejkami w izraelskich mediach, jakie dotyczyły rzekomych wypowiedzi prezydenta Dudy, które miały paść na spotkaniu z amerykańskimi Żydami.
Słowa Israela Katza były „upokorzeniem” dla Polski, ponadto doprowadziły do „wzrostu liczby antysemickich ataków na Żydów w Polsce” - miał powiedzieć w trakcie spotkania z przedstawicielami amerykańskich środowisk żydowskich w Konsulacie Generalnym RP w Nowym Jorku prezydent Andrzej Duda – twierdzi „Jewish Insider”. Jak było naprawdę?
Mocne słowa premiera Mateusza Morawieckiego w kwestii domagania się od Polski wypłaty organizacjom żydowskim rekompensaty za tzw. mienie bezspadkowe. Szef polskiego rządu podkreślił, że to Polska została napadnięta i była jedną z największych ofiar II wojny światowej.
Wczoraj odbyły się wybory w Izraelu. Różne media podają nieco odmienne wyniki Exit Polls. - Po ogłoszeniu wyników wyborów powołam silny, syjonisty rząd - zapowiedział w nocy dotychczasowy premier Izraela Benjamin Netanjahu. Trwa liczenie głosów.
Związek Radziecki zapamiętałem wprowadzonym zaraz przez Armię Czerwoną głodem. Może powinienem napisać: głodem, rabunkiem i terrorem. Ale ja miałem wtedy 8 lat i 10 miesięcy prawie i zapamiętałem najlepiej głód, chociaż tak naprawdę to zabrane mi buty też doskonale pamiętam.
Lider partii Korwin został poddany kontroli na brytyjskim lotnisku. O swojej przygodzie informuje w mediach społecznościowych.
Jarosław Dudzicz, sędzia i członek KRS, miał przed paroma laty napisać na forum internetowym między innymi to, że Żydzi są narodem „parszywym i podłym”. Sprawę opisuje „Gazeta Wyborcza” twierdząc, że kontrowersyjnych wpisów miało być więcej. Dokonywano ich zaś za pomocą anonimowego konta.
Według ustaleń prokuratury sędzia Jarosław Dudzicz miał zamieścić w internecie obraźliwy wpis wobec Żydów. "Podły, parszywy naród, nic im się nie należy..." - napisał na forum "Dziennika Gazety Prawnej" internauta podpisujący się jako "jorry123". Chodziło o żydowskie roszczenia wobec głośnego w 2015 roku "złotego pociągu".
W mediach społecznościowych pojawił się skandaliczny wpis Dariusza Klicha, polityka Konfederacji, który ubiega się o mandat senatora.
Pobito mężczyznę, bo mówił po hebrajsku. Wszystko wskazuje na to, że pobicie miało podłoże antysemickie. To nie pierwszy tego typu atak w niemieckiej stolicy.