Tag

Tag: wojna

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wojna.

Fot. thetimes.co.uk

Kaliningrad i Krym czyli ufortyfikowane twierdze Rosji

Latem 2015 roku, gdy pojawiły się doniesienia o planowanym zwiększeniu obecności sił amerykańskich na wschodniej flance NATO, gen. Jurij Jakubow stwierdził, że „Rosja nie będzie miała wyboru, jak tylko wzmocnić oddziały i siły na swej zachodniej flance”. Nazajutrz, 16 czerwca, prezydent Władimir Putin ogłosił, że do końca 2015 roku do służby wejdzie ponad 40 nowych międzykontynentalnych pocisków balistycznych – czyli broni atomowej dalekiego zasięgu. 12 stycznia 2016 r. minister obrony Siergiej Szojgu oświadczył, że Rosja sformuje w tym roku na zachodniej flance trzy dywizje (na bazie istniejących brygad) oraz doprowadzi pięć pułków strategicznych sił rakietowych (jądrowych) do poziomu gotowości bojowej. Moskwa podkreśla, że w ten sposób zmuszona jest reagować na rzekomy wzrost zagrożenia ze strony NATO, choć w rzeczywistości to Sojusz – choćby intensyfikując ćwiczenia – odpowiada na rosnące zagrożenie rosyjskie.

Nadchodzą imigranci

Nadchodzą imigranci

Syryjczycy szturmują zamkniętą granicę z Turcją. Około 20 tysięcy osób próbuje wydostać się z Syrii. Wszystko po tym, jak wojska prezydenta Baszara al-Asada rozpoczęły szturm na pobliskie miasto Aleppo, kontrolowane dotychczas przez grupy rebeliantów.

Rosja to bankrut moralny i ekonomiczny

Rosja

Rosja to bankrut moralny i ekonomiczny

Rosja straciła blisko 600 miliardów dolarów w związku z zachodnimi sankcjami i spadkiem cen ropy. Do takiego wniosku doszli eksperci dziennika „Wiedmosti”. Gazeta dodaje, że w najbliższym czasie Rosjanie nie powinni oczekiwać poprawy sytuacji.

Rosja ćwiczyła atak atomowy na Szwecję

Rosja ćwiczyła atak atomowy na Szwecję

O tym, że rosyjska armia przeprowadziła takie ćwiczenia pisała szwedzka prasa. Teraz informacje te oficjalne potwierdziło NATO. Informację w tej sprawie przekazał generalny NATO Jens Stoltenberg w swoim rocznym raporcie.

(fot. facebook.com)

Kościół

Caritas w MOCNYM APELU: Nie mamy broni, ale mamy wpływ na losy świata! DOŁĄCZ I TY!

"Nie mamy broni, nie mamy złotego środka. Wiemy, że przemoc rodzi przemoc. Mamy wpływ na losy świata.Dlatego dziś prosimy każdą i każdego z Was o modlitwę w intencji pokoju w Syrii." - czytamy na Facebookowym wydarzeniu #Pray for Syria, utworzonym przez Caritas. DOŁĄCZ I TY!"Żyjemy w XXI wieku, za pośrednictwem portali społecznościowych i komunikatorów, oznajmiamy światu, co jedliśmy na obiad, w jakim jesteśmy nastroju albo jaką mamy pogodę za oknem. Organizujemy akcje pomocowe, protestujemy przeciwko temu, co nam się nie podoba. Zmieniamy świat. Na Bliskim Wschodzie, tuż obok nas, dzieją się dramaty, które nigdy nie powinny mieć miejsca. Nasze siostry i bracia giną w męczarniach. Patrzymy albo i nie. Przyzwyczailiśmy się do wojny. "(...) Zaprawdę, powiadam wam: Kto we Mnie wierzy, będzie także dokonywał tych dzieł, których Ja dokonuję (...) O cokolwiek prosić mnie będziecie w imię moje, Ja to spełnię." J 14,12-14"Trwająca od 5 lat wojna w Syrii staje się pomału konfliktem zapomnianym.

(fot. wikimedia.pl)

W Zatoce Perskiej sytuacja jest coraz ostrzejsza

Zarzut zbombardowania ambasady w stolicy Jemenu postawił Iran Arabii Saudyjskiej. - Do ataku miało dojść podczas intensywnych nalotów prowadzonych przez arabską koalicję walcząca z rebeliantami Huti.- informuje portal defence24.pl

ISIS zdaniem Moskwy posiada broń chemiczną

ISIS zdaniem Moskwy posiada broń chemiczną

Ministerstwo Spraw Zagranicznych Rosji poinformowało, że według dokonanych przez nich analiz terroryści z Państwa Islamskiego dysponują bronią chemiczną, a prawdopodobieństwo jej użycia przez ISIS oceniane jest jako bardzo wysokie.