Tag

Tag: warszawa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem warszawa.

Matka Kurka: To nie była demonstracja w obronie demokracji, ale wiec najtwardszych antykaczystów

Matka Kurka: To nie była demonstracja w obronie demokracji, ale wiec najtwardszych antykaczystów

Są masowe zachowania, jest robota dla socjologa. Zacznę od rytualnych obliczeń i innych statystyk, czyli „przyszły tłumy”. W przeciwieństwie do ekspertów, reporterów i komunikatów z magistratu, dla mnie matematyka jest istotna i nie podlega interpretacji. Uczciwie licząc, było jakieś 8 do 10 tysięcy ludzi. Takie „tłumy” jest w stanie zorganizować praktycznie każde środowisko liczące się w strukturze społecznej i mam na myśli na przykład górników, dowolną partię z pierwszej piątki i nawet siódemki. Aby wyznaczyć proporcje musimy najpierw przedstawić reprezentację. Kto brał udział w tej manifestacji? Przede wszystkim pięć partii: PO, Nowoczesna, PSL, Zjednoczona Lewica, Partia Razem.

FLICKR/LUKAS PLEWNIA/CC BY-SA 2.0

Weekend w Warszawie pod znakiem demonstracji. Trzy duże wydarzenia

W ten weekend w Warszawie odbędzie się hucznie zapowiadana przez opozycję demonstracja Komitetu Obrony Demokracji pod Trybunałem Konstytucyjnym. Planowana jest także pikieta pod domem Jarosława Kaczyńskiego w rocznicę stanu wojennego oraz, z drugiej strony, Marsz Wolności i Solidarności organizowany przez środowiska przychylne władzy.

Oto logo szczytu sił NATO w Polsce? Podoba się?

Oto logo szczytu sił NATO w Polsce? Podoba się?

Podczas ceremonii Witold Waszczykowski stwierdził, że przyszłoroczny szczyt NATO będzie szczególnym wydarzeniem dla Polski, ponieważ odbędzie się w mieście, które dało nazwę Układowi Warszawskiemu, co tylko podkreśla symboliczne znaczenie tego spotkania.

Rosja śmieje się z polskiego wojska

Rosja

Rosja śmieje się z polskiego wojska

Rosjanie kpią z polskiego wojska i twierdzą, że tylko 24 godzin zajmie droga do Warszawy ich czołgom T-90. Z kolei Iskandery mogą dwie minuty po odpaleniu wybuchnąć w stolicy Polski.